Nema ograničenja kretanja

Završen je sastanak Odbora za procjenu i koordinaciju epidemiološke situacije oko COVID-19, na kojem je donesena odluka da će gastronomija i tržni centri biti zatvoreni od 21:00 do 05:00.

Ova odluka stupa na snagu nakon što je potpiše ministar zdravlja Armend Zemaj i važi naredne dvije sedmice, do sljedeće procjene situacije s COVID-19.

"Ministarstvo zdravlje, Nacionalni institut za javno zdravlje i Odbor moraju djelovati zajedno. Veliki broj infekcija obavezuje nas na poduzimanje mjera. Mjere koje su zajednički predložili povezane su sa činjenicom da je neophodno smanjiti broj osoblja u javnim i privatnim institucijama. Zdravstvo i sigurnost moraju raditi punim kapacitetom", rekao je Zemaj, izvještava Koha.

Dodao je da će osobama s hroničnim bolestima i starijim od 60 godina biti zabranjen odlazak na posao.

"Predavanja na univerzitetima trebala bi se održavati samo putem interneta, i to kako na javnim tako i na privatnim. Svi tržni centri bit će zatvoreni od 21:00 do 05:00. Gastronomiji je zabranjen rad od 21:00 do 05:00 sati, a u toku je rasprava hoće li medicinski timovi morati provoditi provjere na graničnim prijelazima. Studentski domovi i menze će raditi samo u skladu s mjerama. Svi prekršitelji ovih mjera bit će kažnjeni. Odluke koje će biti donete bit će razmatrane svake dvije sedmice", rekao je Zemaj.