Na ovaj odnos uticalo više okolnosti

Predsjednik Kosova Hashim Thaçi, predsjednica skupštine Vjosa Osmani i premijer Avdullah Hoti nemaju direktnu komunikaciju i nisu se sastajali oko mjesec dana, potvrdili su njihovi savjetnici koji su željeli da ostanu anonimni, prenosi Koha.

Kabinet predsjednice Skupštine je potvrdio ovu činjenicu. Savjetnik za odnose sa javnošću Bekim Kupina naglasio je da Osmani u potpunosti ispunjava svoje ustavne obaveze, redovno pozivajući premijera da prisustvuje sjednicama, jer je vlada dužna da odgovara Skupštini.

Kupina je istakao i da njihovih direktnih sastanaka nije bilo.

"Osmani očekuje premijera ako zatraži sastanak, što se do sada nije dogodilo. Predsjednik nikada nije pozvao predsjednicu na bilo koji događaj. Isto važi i za premijera. Dakle, predsjednica skupštine ne odbija komunikaciju ni sa kim, već je obrnuto“, rekao je Kupina.

Dodao je da, premijer nije zatražio sastanke sa predsjednicom, kao što je praksa.

"Čak ni predsjednik nije pozvao predsjednicu Skupštine na bilo kakav događaj", rekao je Kupina.

Publicista Imer Mushkolaj je ocjenio da ova politička stvarnost ima svoj uzrok u ličnim i stranačkim motivima.

"Institucionalni lideri države, logično, trebalo bi da se drže pozicija sa idejom da sarađuju po raznim pitanjima, koja su u interesu države i građana", rekao je Mushkolaj.

Naglasio je da tri institucionalna lidera na Kosovu pokazuju protagonistički pristup, sa idejom da je svako od njih ponaosob važniji od ostalih.

"Istovremeno kao institucionalni lideri pokazuju kako prije svega drže do svog političkog interesa i koristi, a ne interesa države i građana“, rekao je Mushkolaj.

Na ove odnose uticalo je više okolnosti, navodi Koha.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore