Poslije povratka sa saslušanja u Hagu

Poslije povratka Hashima Thaçija sa saslušanja u Specijalnom tužilaštvu u Hagu prošle nedjelje, on je, kako piše Koha, izolovan i na domaćoj političkoj sceni i na međunarodnom planu.

Po dolasku iz Haga sa Thaçijem se nisu sreli ni premijer Avdullah Hoti ni predsjednica parlamenta Vjosa Osmani, a i predstavnici nekih ambasada, poput britanske i francuske, distancirale su se i blokirale komunikaciju sa njim, navodi Koha.

Predsjednik Kosova Hashim Thaçi je 24. juna bio na putu za Vašington da bi prisustvovao sastanku na poziv Richarda Grenella čiji je cilj pokretanje nove faze dijaloga sa Srbijom, kada su iz Specijalnog suda objavili da je osumnjičen za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti. Sastanak je otkazan, a Thaçi se ekspresno vratio u Prištinu.

Dijalog sa Beogradom, u međuvremenu, u ime Prištine preuzeo je premijer Hoti. Iz EU su zatim stigle poruke da Thaçija ne očekuju aktivno u dijalogu dok je na snazi optužnica za ratne zločine.

Specijalizovano tužilaštvo smatralo je neophodnim da objavi javno obavještenje o optužbama, nakon što je izrazilo uvjerenje da je Thaçi, zajedno sa liderom PDK Kadri Veselijem, "potajno pokrenuo kampanju za ukidanje zakona na osnovu koga je formiran Sud i na drugi način ometao njegov rad”, objavila je Koha.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore