Nakon odluke Ustavnog suda

Odluka Ustavnog suda, kojom je otvoren put za brzo formiranje nove vlade bez učešća Samoopredjeljenja, po ranijim najavama i očekivanjima dovešće do protesta pristalica stranke Albina Kurtija, upozoravaju pojedini mediji.

Gazeta Express navodi da se na društvenim mrežama već pojavio poziv za demonstracije širom Kosova zbog smjene Kurtija sa mjesta premijera i da je kao datum za to naveden 5. jun, mada nije isključeno da već tokom današnjeg dana na ulicama Prištine bude okupljanja ovim povodom.

Kurti se poslije odluke Ustavnog suda još nije oglasio, ali funkcioneri njegove partije uveliko iskazuju revolt, nazivajući odluku suda skandaloznom. Prethodnih dana već su najavili da neće priznati presudu Ustavnog suda ukoliko "ne bude u skladu sa Ustavom".

Pristalice Samoopredjeljenja imale su juče i "generalnu probu" protesta na prištinskom trgu, kada im se sa balkona zgrade vlade javio i Albin Kurti, koji podržava reakciju svojih sljedbenika.

Većina analitičara je prethodnih dana upozoravala na mogućnost destabilizacije stanja na Kosovu poslije odluke Ustavnog suda.

Politički analitičar Leon Duhanaj smatra da je lider Samoopredeljenja postupao u suprotnosti sa interesima Kosova i očekuje nemire.

“Kurti neće otići bez nametanja nasilnog scenarija, koji će dodatno oštetiti imidž Kosova. On želi da baci pepeo u oči sopstvenim pristalicama i da ih dovede u položaj žrtve”, naveo je Duhanaj u izjavi za Kosovo Online.

Izvor: Kosovo Online