Nova vlada

Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Kosova i Srbije Richard Grenell pozdravio je odluku Ustavnog suda Kosova kojom je imenovanje Avudllaha Hotija za mandatara Vlade proglašeno legalnim.

"Ustavni sud se izjasnio. Da bi se osigurali mir i stabilnost - i održali integritet kosovskog pravnog sistema - svi moraju da poštuju odluku suda. Radujem se što ću nastaviti svoj rad sa narodom Kosova i njihovom vladom kako bih doneo prosperitet, razvoj i radna mesta u regionu", saopštio je Grenell.
Ustavni sud Kosova je kasno u četvrtak uveče doneo odluku da je dekret predsednika Kosova Hashima Thaçija o određivanju Avudllaha Hotija iz Demokratskog saveza Kosova (LDK) za mandatara za premijera Kosova u skladu sa Ustavom.
Odluku su pozdravili predsednik Thaçi i većina parlamentarnih stranaka Kosova.
Premijer na dužnosti Albin Kurti još uvek nije reagovao ali su članovi njegovog kabineta, kao što je Haki Abazi, zamenik premijera, i Albulena Haxhiu, ministarka pravde, kratko prokomentarisali na Facebooku da je presuda Ustavnog suda "skandalozna i udarac na volju naroda", kao i da je" država uzurpirana".
Novu vladu teži da formira Demokratski savez Kosova, dosadašnji Kurtijev koalicioni partner, sa Alijansom za budućnost Kosova Ramusha Haradinaja, Inicijativom za Kosovo Fatmira Limaja i pripadnicima manjinskih zajednica.
Ustavni sud je razmatrao zahtev poslanika Kurtijevog pokreta Samoopredeljenje, koji je tražio od najviše pravosudne institucije u zemlji da se izjasni o ustavnosti Thaçijev dekreta od 30. aprila.
Tada je Thaçi objavio da pošto Samoopredjeljenje kao pobednik izbora 6. oktobra 2019. godine nije iskoristio svoju ustavnu priliku za imenovanje mandatara, to pravo prenosi na DSK, drugoplasiranu stranku na izborima.
Samoopredeljenje, pak, izlaz iz političke krize koja je nastala 25. marta izglasavanjem nepoverenja Kurtijevoj Vladi, nepuna dva meseca nakon što je izabrana, vidi u vanrednim izborima.
Nepoverenje Kurtiju je inače izglasano zbog nezadovoljstva njegovih partnera iz LDK načinom na koji je vodio zemlju u pandemiji, kao i zbog zaoštravanja odnosa sa SAD.
Kurti je nekoliko puta javno optužio Grenela da je direktno je uključen u aktuelnu političku krizu na Kosovu i da traži sporazum koji uključuje teritorijalnu razmenu. Izaslanik predsednika SAD je to demantovao.