Građani koji su nosili maske i održavali distancu dali su podršku Samoopredjeljenju uoči odluke Ustavnog suda.

Više od 2.000 građana danas se okupilo na centralnim trgovima Prištine, ispred zgrada Vlade i Skupštine, noseći maske i održavajući fizičku distancu zbog korona virusa, kako bi održali probni protest u znak podrške Pokretu Samoopredjeljenje.
Probni protest održan je dan prije očekivane odluke Ustavnog suda Kosova, koji na zahtjev Samoopredjeljenja odlučuje o ustavnosti dekreta predsjednika Hashima Thacija kojim je za mandatara Vlade imenovan Avdullah Hoti iz Demokratskog saveza Kosova (LDK), drugoplasirane partije na posljednjim izborima. 
Probni protest je započet uzvicima "Želimo izbore", "Albin Kurti", "Samoopredjeljenje" i "Izbori da, lopovi ne', prenosi Anadolija.
Također je postavljen plakat na kojem je velikim slovima pisalo "Izbori".
U toku jednosatnog performansa u jednom momentu je okupljene s terase zgrade Vlade pozdravio vršilac dužnosti premijera i lider Samoopredjeljenja Albin Kurti, dok su okupljeni uzvikivali njegovo ime.
Ovo je drugi probni protest u vrijeme pandemije korona virusa otkako je pala vlada Albina Kurtija.
Prvi je održan s 500-ak ljudi na istom mjestu prije desetak dana, ali s mnogo kraćim zadržavanjem građana.

Ispitivanje ustavnosti odluke o Hotiju

Nakon parlamentarnih izbora 6. oktobra prošle godine, pobjedničke partije Pokret Samoopredjeljenje i Demokratski savez Kosova sklopile su koalicioni sporazum po kojem je lider Samoopredjeljenja Albin Kurti 3. februara izabran za premijera.
Međutim, već 25. marta, Vlada je nakon problema u koalicionim odnosima oborena u parlamentu na zahtjev Demokratskog saveza Kosova.
Mjesec nakon rušenja Vlade predsjednik Thaci je imenovao Hotija za mandatara, pošto od Samoopredjeljenja nije dobio ime njihovog novog kandidata, a potom je Samoopredjeljenje od Ustavnog suda zatražilo da se ispita ustavnost te odluke. 
Ustavni sud Kosova potom je 1. maja donio odluku da privremeno, do 29. maja 2020. godine, suspenduje Thacijev dekret. 
Pokret Samoopredjeljenje se nakon rušenja Vlade izjasnio za održavanje novih izbora kada situacija stvorena pandemijom to bude dozvolila.