Predsjednik odao poštu kod spomenika „Heroine“

Predsjednik Kosova Hashim Thaçi odao je danas poštu kod spomenika „Heroine“ u Prištini, navodeći da neće biti amnestije za zločine koje je Srbija počinila na Kosovu, prenosi Klan Kosova.

„Sjećamo se silovanja više od 20.000 žena od strane srpske države. Još nema pravde za te zločine, etničko čišćenje, genocid Srbije na Kosovu. Ćutanje međunarodne zajednice je amnestiralo genocid i etničko čišćenje na Kosovu“, naglasio je Thaçi.

On je ukazao da nema vremena i neće biti faktora koji mogu amnestirati zločine protiv čovječnosti na Kosovu, dodajući da bez pravde ne može biti mira.

"Prošli smo kroz dane, nedjelje i mjesece genocida Srbije počinjenog na Kosovu, koji je potvrđen i poznat širom svijeta. Mi smo doživjeli period masovne deportacije milion kosovskih Albanaca i ubijanje preko 10 hiljada građana, izvršenje 400 masakara od strane države Srbije, ubijanje 1.300 albanske djece", precizirao je Thaçi.

Prema njegovim riječima, doprinos žena u borbi za slobodu, i nezavisnost bio je presudan, naročito za stvaranje narodnog jedinstva.

„Počast danas odajemo za naše heroine koje su dale sve za nezavisnost Kosova i junaštvo bez presedana u regionu i svijetu", rekao je Thaçi.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova