Slučaj možda i pred Venecijanskom komisijom

Predsjednik Kosova Hashim Thaçi još nije objavio zvanično pismo u kome od Demokratskog saveza Kosova traži da započne politički proces oko formiranja nove vlade, a ovo se smatra važnim ne samo politički, već i u pravnom smislu, jer se očekuje da će objavom tog dokumenta slučaj biti odmah dostavljen na tumačenje i presudu Ustavnom sudu Kosova i po svemu sudeći ići će i na Venecijansku komisiju.

Vršilac dužnosti premijera Albin Kurti izjavio je više puta da će se čim dobije službeno pismo predsjednika Hashima Thaçija obratiti Ustavnom sudu, tvrdeći da predsjednik krši ustav nudeći mandat LDK za formiranje vlade i zaobilazeći Pokret Samoopredjeljenje kao pobjedničku stranku na izborima, piše Gazeta Express.

Član rukovodstva Pokreta Samoopredjeljenje i odlazeća ministarka pravde Albulena Haxhiu upitala  je na Facebooku: "Šta se sada dogodilo, zašto ne objavite ovo pismo, zašto ovaj informativni mrak, zašto ovaj apsolutni nedostatak transparentnosti?"

"Vruć krompir" za Ustavni sud

Haxhiu je podsjetila da su proteklih sedmica objavljena sva pisma upućena vođi Samoopredjeljenja Albinu Kurtiju, u kojima se traži od njega da objavi ime mandatara.

"Budući da je predsednik toliko uvjeren u svoje postupke, neka to i objavi, isto se odnosi i na predsjedavajućeg LDK", napisala je Haxhiu, podvlačeći da su predsjednik i vođa LDK svijesni svoje proizvoljnosti i da je to namjerna povreda ustava.

Thaçijevo pismo ili pismo LDK trebalo bi objaviti, kaže Albert Krasniqi, politički analitičar i stručnjak za pravno-ustavne aspekte iz Demokratije Plus. On smatra da Samoopredjeljenje može osporiti predsjednikove postupke čak i bez pisma ili dekreta koji LDK daje pravo da formira vladu.

"Smatram da se postupci predsjednika mogu osporiti bez dekreta sa njegove strane, jer Ustav tako nešto kaže", rekao je Krasniqi za Radio Slobodna Evropa.

Prema njegovom mišljenju može se pretpostaviti da će Ustavni sud doneti odluku o suspenziji odlučivanja u Skupštini o izboru novog premijera, što bi imalo za posljedicu zadržavanje Kurtijeve vlade na vlasti do izricanja konačne presude.

"Ali ako Samoopredjeljenje ne pošalje slučaj Sudu i Skupština izabere novog premijera, Kurti bi trebalo da napusti funkciju premijera, jer bi postojala odluka Skupštine", naglašava Krasniqi.

"Smatram da Skupština može da donese odluku, ako postoji zahtjev predsjednika za izbor mandatara, ali i za sprovođenje radnji Samoopredjeljenja u Ustavnom sudu", kaže on.

Pored Ustavnog suda, u vezi sa izvještajem i ulogom predsjednika u procesu formiranja vlade, kabinet aktuelnog premijera Albina Kurtija upozorava da će se obratiti i Venecijanskoj komisiji.

"Ispitujemo obrasce i kako i kada se tako nešto može dogoditi", saopšteno je iz kabineta premijera.

S druge strane, LDK je preko svojih zvaničnika ponovio u ponedejljak da je u posljednjoj fazi pregovora sa Alijansom za budućnost Kosova, Socijaldemokratskom inicijativom, Srpskom listom i nesrpskim manjinama da se objavi nova vladajuća koalicija.

Uloga Behgjeta Pacollija

U međuvremenu, ostaje nejasno da li će Alijansa za novo Kosovo Behgjeta Pacollija, koju predstavljaju dva člana Skupštine, takođe biti dio koalicije. Prema LDK, glasanje o novoj vladi u Skupštini održaće se ove sedmice.

Poslanik LDK-a Driton Selmanaj rekao je za Javni servis da će u novoj vladi LDK preuzeti sedam ministarstava, AAK četiri, Socijaldemokratska inicijativa dva, a ostalo manjinske stranke.

Ali LDK još nije naznačila koliko će ministarstava biti u novoj vladi. Sadašnja vlada ima 15 ministara. Što se tiče predviđanja da će LDK možda imati poteškoća da obezbjedi 61 glas u Skupštini za formiranje vlade, Selmanaj je rekao da očekuje da će novu vladu podržati 67 poslanika.

Sadašnjoj vladi premijera Albina Kurtija izglasano je u martu nepovjerenje u Skupštinu poslije manje od dva mjeseca o formiranja.

Od tada je predsjednik Kosova počeo konsultacije sa političkim strankama o formiranju nove vlade, a 22. aprila izjavio je da Pokret Samoopredjeljenje kao pobjednik izbora, uprkos pet poziva, nije iskoristio ustavnu priliku da predloži mandatara, pa je to pravo preneo LDK-u.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express