10 pacijenata izlazi iz bolnice

Na Kosovu je broj izliječenih od koronavirusa dvostruko veći od broja novozaraženih. Nacionalni institut za javno zdravlje saopštio je u posljednjem izvještaju da je izliječeno 35 ljudi dok je registrovano novih 17 pozitivnih slučajeva na virus Covid-19, prenosi Klan Kosova.

Infektolog Sali Ahmeti rekao je da na klinici postoji više od 10 pacijenata koji su takođe negativni, ali se čeka još jedna potvrda testiranja kako bi oni bili pušteni kući.
"Još uvijek imamo slučajeve koji dolaze na kliniku prema ravnoj krivulji. Imali smo skoro ravnotežu između prihvaćenih i otpuštenih pacijenata, ali vjerujem da će tokom ove nedjelje broj izliječenih biti veći od onih koji će biti hospitalizovani", rekao je Ahmeti.
Govoreći o stanju pacijenata koji su smješteni na Klinici za zarazne bolesti Univerzitetskog klinikog centra, on je rekao da su dva pacijenta u teškom stanju.
"Trenutno imamo 55 pacijenata koji su imaju Covid-19. Od toga je 45 u stabilnom stanju, dok je 10 u težem stanju. Osam pacijenata je na terapiji kiseonikom ali njihovo stanje i dalje je stabilno. Ulažemo napore da se njihovo stanje poboljša", istakao je Ahmeti.
Prema njegovim riječima, dva pacijenta su u teškom stanju i nalaze se na intenzivnoj njezi.