Potvrda Ministarstva spoljnih poslova i dijaspore

Od posljedica koronavirusa umrlo je deset kosovskih građana koji žive u različitim zemljama svijeta, a 42 je zaraženo, potvrdilo je Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore, piše Lajmi.

U pisanom odgovoru Ekonomiji onlajn, Ministarstvo navodi da su ambasade i konzulati Kosova uložili napore da se prikupe podaci o građanima koji su bili zaraženi koronavirusom.

“Od 42 zaraženih 10 je umrlo, a prema riječima članova porodice, većina njih je patila od drugih hroničnih bolesti, uglavnom dijabetesa ili respiratornih problema", navodi se u saopštenju MVP.

"Ovi podaci su nezvanični, jer javne zdravstvene ustanove čuvaju privatnost građana i ne daju takve lične podatke, etničku pripadnost ili porijeklo pacijenata”, navode u Ministarstvu.

Ističe se da su "ovi podaci prikupljeni iz zahtjeva za dokumentacijom koje su rođaci preminulih dali ambasadama ili konzulatima, kao i od kontakata koje diplomate imaju sa sunarodnicima i predstavnicima udruženja u dijaspori".

Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspora izrazilo je saučešće porodicama žrtava kovid-19 i pozvali su sve sunarodnike da budu pažljivi i strpljivi dok ova teška situacija za čitavo čovječanstvo ne prođe.

Izvor: Kosovo Online/Lajmi