Prvi korak

Vlada njemačke kancelarke Angele Merkel, odluku premijera Kosova Albina Kurtija da djelimično ukine taksu na robu iz Srbije, posmatra kao prvi korak ka potpunom ukidanju te mjere, piše Gazeta Express.

"Savezna vlada ovo vidi kao prvi korak ka potpunom ukidanju stopostotne takse koje je Kosovo uvelo Srbiji i Bosni i Hercegovini, a to ostaje naš cilj", istakao je portparol njemačke vlade za Gazetu Express.

Zvaničnici u Berlinu su takođe naglasili da je za Vladu Kosova veoma važno da se složi oko zajedničkog pristupa.

"Po našem mišljenju, za vladu Kosova je važno da se složi oko zajedničkog pristupa",  zaključio je portparol njemačke vlade.

Evropska unija je pozdravila odluku Kutijeve vlade da započne sa djelimičnim ukidanjem takse sredinom marta.

Međutim, odluka Kurtijeve vlade se nije svidela specijalnom izaslaniku američkog predsjednika Donalda Trumpa za dijalog Kosova i Srbije Richardu Grenellu.

Grenell je u poruci na svom zaničnom Twitter nalogu poručio da se SAD ne slažu sa takvom odlukom, zahtjevajući trenutno ukidanje takse bez nametanja daljih uslova.

Istakao je da Kurti pravi ozbiljnu grešku i da je toga svijestan predsjednik Kosova Hashim Thaçi.

Ni Thaçi danas nije ostao bez reakcija, a prema njegovim riječima, tvrdoglavost Kurtija ozbiljno narušava odnose sa SAD.

Takođe, Demokratski savez Kosova je poručio da se taksa ukine odmah i bezuslovno.

Zamjenik premijera Avdullah Hoti naglasio je da njegova stranka neće biti vladi koja dovodi u pitanje odnose s Vašingtonom.

Premijer Kosova Albin Kurti je na konferenciji za štampu saopštio da je Vlada Kosova koju vodi odlučila da u početku ukine taksu od 100 odsto na sirovine koje Kosovo uvozi iz Srbije.

Prema njegovim riječima, takva odluka će stupiti na snagu 15. marta, a u međuvremenu, ako Srbija zaustavi kampanju protiv nezavisnosti i ukloni necarinske barijere za Kosovo, taksa će u potpunosti biti ukinuta 1. aprila na period od tri mjeseca.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express