Suspenzija Zakona o platama

Zaposleni u obrazovanju, zdravstvu i policiji na Kosovu danas stupaju u štrajk sa zahtjevom da se decembarske zarade isplate prema Zakonu o platama, koji je Ustavni sud juče suspendovao, prenosi Lajmi.

Pacijenti na Univerzitetskom kliničkom centru Kosova u Prištini jutros u 07.00 sati su vraćeni, jer su, osim Hitne pomoći, ostale službe u štrajku.
Kosova press prenosi da su mnogi građani ljuti zbog takve situacije, optužujući institucije države za probleme koji su nastali.
Savez zdravstvenih sindikata Kosova najavio je da će štrajk biti održan od 07.00 do 15.00 sati, sa zahtjevom da se primjeni Zakon o platama koji je stupio na snagu 1. decembra, a koji je Ustavni sud suspendovao do 30. marta sljedeće godine.
U obrazovnim institucijama kosovskog sitema, u vrtićima, univerzitetima i u obje smijene u svim školama, najavljen je dvočasovni štrajk upozorenja.
Zahtjevi sindikata su da zaposleni u obrazovanju, ali i svi ostali, dobiju decembarsku platu na osnovu Zakona o platama.
Štrajk u vrtićima biće organizovan od 06.30 do 08.30 sati, na univerzitetima od 08.00 do 10.00, a u školama u prva dva sata na početu obje smjene.
Institucija ombudsmana podnjela je prije nekoliko dana Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu ustavnosti tog Zakona, nakon čega je taj sud donio odluku o njegovoj suspenziji.