Portparol Centralne izborne komisije

Portparol Centralne izborne komisije Kosova Valmir Elezi je izjavio da će sa objavom konačnih rezultata biti objavljeni rezultati kandidata za poslanike svakog političkog subjekta, a da bi se proces završio, ostaje da se prebroje glasovi putem pošte, uslovni glasovi i osoba sa posebnim potrebama te dodaju rezultatima redovnih glasova, prenela je RTK.

Elezi je objasnio da se u Centru za brojanje trenutno obrađuju glasovi koji se registruju u bazi podataka i evidentiraju redovni glasački listići sa biračkih mjesta na dan izbora.

Prema njegovim riječima, proces brojanja uslovnih glasova i glasova osoba sa posebnim potrebama će uslijediti nakon brojanja i provjere redovnih glasova, koje neće biti završeno do sljedeće nedjelje.

Elezi nije imao odgovor na pitanje kada će CIK objaviti konačne rezultate, zbog kako je rekao “pravne procedure i dinamike svih poslova koji su predviđeni da se sprovedu u Centru za brojanje i rezultate”.

On je podsjetio da su izbori na Kosovu 2014. i 2017. godine takođe bili prijevremeni i da je tada CIK-u trebalo oko 20 dana da objavi konačne rezultate.

Izvor: RTK2