Lider pokreta Samoopredjeljenje

Lider pokreta Samoopredjeljenje Albin Kurti je u intervjuu za Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) rekao da su takse na robu iz Srbije doprinele da sa stola bude skinuta "nesrećna ideja" razmjene teritorija između Srbije i Kosova.

On je dodao da se ne slaže sa ukidanjem taksi na robu iz Srbije i da se zalaže za politiku punog reciprociteta prema Beogradu.

"Srbija, na primjer, ne prihvata naše registarske tablice niti proizvode na kojima kao mjesto porijekla piše 'Made in Kosova'. To je apsurdno i dokle god proizvodi sa našom oznakom nisu dozvoljeni u Srbiji, ne bi trebalo ni ovde da bude dozvoljena prodaja robe iz Srbije", rekao je Kurti.

On se ne slaže ni sa političkom trgovinom kojom bi Kosovo za ukidanje carina od Evropske unije dobilo liberalizaciju viznog režima, koju su Ramushu Haradinaju ponudili njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Kurti smatra  da Kosovo treba samo u sopstvenom interesu da se izbori sa korupcijom i organizovanim kriminalom, kako bi se svako u EU uvjerio da je Kosovo započelo novo poglavlje.

"Ispunili smo svih 96 uslova Evropske komisije za ukidanje viza, pa ipak je Kosovo u mnogim zemljama na zlom glasu", rekao je Kurti i dodao da se uskraćivanjem vizna liberalizacija, ne kažnjava politička elita, već običan narod.

On je ocjenio da je misija EU na Kosovu EULEX bila kratkoročna politička stabilizacija političkog poretka, iako je imala za cilj izgradnju struktura pravne države.

Kurti je dodao da je spreman da se bori protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou, i protiv monopola oligarhije na Kosovu, ali da mu je za tu borbu potrebna podrška međunarodne zajednice.

Lider Samoopredjeljenja je naveo da Kosovo vidi kao zarobljenu državu i naglasio da su u to zarobljavanje, pored glavnog odgovornog aktuelnog predsjednika Hashima Thaçija umješani državno tužilaštvo, policija, kompletno pravosuđe, tajne službe i pojedini preduzetnici.

Na pitanje kako, zamišlja kohabitaciju sa Thaçijem, ukoliko bude premijer u novoj vladi, Kurti je odgovorio da to "svakako neće biti jednostavno", ali da bi bilo najbolje kad bi se Thaçi povukao sa mjesta predsjednika i uopšte iz politike.

"Taj predsjednik je raspravom o razmjeni teritorija upropastio ugled naše države. Poslije oslobođenja od srpske okupacije 1999. godine i proglašenja nezavisnosti 2008. godine, poteban nam je i treći rez, u kojem će korumpirani političari poput Thaçija biti uklonjeni iz javnog života ove zemlje", ocjenio je Kurti.

Prema njegovim riječima, korumpirani političari u Prištini spremni su da, kako bi zaštitili svoje bogatstvo, ugroze i tradicionalno dobre odnose Kosova i SAD.

"Samo da bi spasili svoju korumpiranu politiku. Kada je u pitanju njihov novac i njihovo bogatstvo, postaju neposlušni i prema SAD. Kakvo iznenađenje...", rekao je Kurti.

Upitan za zalaganje Samoopredjeljenja za ujedinjenje Kosova i Albanije, Kurti je rekao da "poštuje i voli" Kosovo, ali da su njegov jezik, kultura i historija albanska i da bi i dalje voleo kada bi postojala mogućnost održavanja referenduma na Kosovu i u Albaniji o ujedinjenju.

"Ustav nam zabranjuje priključenje nekoj drugoj državi. To je u suprotnosti sa drugom odredbom istog ustava, u kojoj je Kosovo definisano kao suverena država. Zato bismo voljeli da imamo pravo na takav referendum. Ali nećemo zbog toga započinjati novi balkanski rat. Želimo da to postignemo na miran, demokratski i ustavan način", rekao je rekao je lider Samoopredjeljenja.

Izvor: Beta