Ocjena poznavalaca političkih dešavanja

Dijalog o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, koji bi trebalo da bude zaključen sveobuhvatnim i pravno obavezujućim sporazumom, biće veliki izazov za buduću vladu, ocjenjuju poznavaoci političkih dešavanja na Kosovu, preneo je portal Koha.net.

Politički analitičar Ramush Tahiri izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da će i nova vlada biti pod pritiskom međunarodne zajednice da se nastavi dijalog sa Srbijom.

On je dodao da bi na Kosovu trebalo da bude formirana „vlada širokog spektra“ koja će imati podršku komotne većine kako bi mogla da vodi razgovore sa Srbijom „na kompetentan i odlučujući način“.

„Ti razgovori trebalo bi da dovedu do međusobnog priznavanja, ali prije svega, trebalo bi da otvore evroatlantsku perspektivu Kosova", rekao je Tahiri.

Politički analitičar Agon Maliqi, kazao je za RSE da će nastavak dijaloga sa Srbijom biti prioritet za buduću vladu, jer to nameće međunarodna zajednica.

Prema njegovim riječima, to je jasno rečeno u izjavi ambasadora zemalja Kvinte. Jasni signali su u tom kontekstu su upućeni, kaže Maliqi, i imenovanjem Mathewa Palmera za specijalnog izaslanika Sjedinjenih Država za Zapadni Balkan.

Maliqi zato ističe da sviti signali na to „da će zapadne zemlje, a posebno SAD, insistirati na tome da glavna tema nove vlade, bar sljedeće godine, bude dijalog“.

Pitanje dijaloga, prema njegovom mišljenju, moglo bi biti tema koja će odrediti eventualnu koaliciju za formiranje nove vlade na Kosovu.

"Budući da će glavna tema biti dijalog, to će biti tema koja će vjerovatno odrediti i prirodu koalicije", rekao je on.

Maliqi je ocjenio da će dijalog ili eventualno neki sporazum, ako se postigne, „zahtjevati širi konsenzus i zbog toga će se vjerovatno ići na neku formu šire i sveobuhvatne koalicije, iako je to za sada samo spekulativno nagađanje“.

Izvor: Kosovo Online