Ministar inostranih poslova Kosova

Ministar inostranih poslova Kosova u vladi u ostavci Behgjet Pacolli rekao je na Strateškom forumu na Bledu da Evropa mora da ispuni svoja obećanja, jer „neispunjavanje svodi šanse za evropeizaciju regiona na nulu", preneo je Tanjug.

Pacolli je rekao da razumije da zemlje regiona nose veliku odgovornost na svojim ramenima i da moraju da odrade svoj dio posla obezbjeđujući građanima napredak u blagostanju, konstruktivne odnose sa susjedima. Zemlje regiona bi trebalo, kako je istakao, da se podržavaju na putu ka integracijama u evroatlantsku porodicu.

Govoreći o obećanjima EU, Pacolli je, međutim, podsketio da je „Kosovo i dalje jedino mkesto u Evropi koje nema mogućnost da njeni građani putuju slobodno po starom kontinentu“.

„Teško je držati u životu apstraktnu ideju evropeizacije ako EU ne ispunjava svoja obećanja“, naveo je Pacolli.

On je pohvalio Sloveniju i Hrvatsku, kao članice EU i NATO, za pomoć u ekspertizi, a istovremeno je kritikovao Srbiju.

"Imamo predstavnike zemalja u suskedstvu koje imaju evropsko lice kada idu u Brisel, ali preduzimaju aktivnostima koje nemaju nikakve veze sa evropskim duhom. Ne možete da minirate suskede, da se borite protiv postojanja jedne zemlje, sistematski ismojavate žrtve genocida", rekao  je Pacolli.

On je pozvao sve lidere regiona da zajedno grade budućnost.

"Ajmo da radimo zajedno, da radimo lijepe stvari zajedno u cilju mira. Srbiji i Kosovu hitno je potreban mir", rekao je Pacolli.

Izvor: Kosovo Online