Precizna uputstva građanima

Centralna izborna komisija (CIK) objavila je da svi birači na Kosovu mogu do 14. septembra da provjere da li su upisani u biračke spiskove i na kom mjestu bi trebalo da glasaju, i da u tom periodu mogu da izvrše sve potrebne promjene.

U saopštenju CIK-a se navode precizna uputstva građanima koji imaju pravo glasa, o tome kako mogu da saznaju tačnu adresu svog biračkog mjesta i kako mogu da ga promjene.

Na internet stranici CIK-a, u kategoriji usluge birača, navodi se da je potrebno da birač unese svoj lični broj i tada će se pojaviti podaci i tačna adresa biračkog mjesta.

Takođe, iz CIK-a daju detaljna uputstva kako je moguće promjeniti birački centar u okviru opštine, ali se navodi da je to moguće samo unutar iste opštine.

Kako je navedeno, to je moguće učiniti na dva načina: Elektronski ili odlaskom do kancelarije opštinske izborne komisije, gdje je potrebno da se popuni obrazac za promjenu biračkog centra.

Iz CIK-a podsjećaju građane koji su se preselili iz jedne opštine u drugu, da je potrebno da obaveste Opštinski centar za civilnu registraciju o promjeni adrese i napominju da je, tek nakon izmjene informacija u civilnom registru, moguće izvršiti i promjenu biračkog centra.