Skupština bi imala veću kontrolu

Vlada koja bi imala 15 ministarstava doprinela bi efikasnijoj izvršnoj vlasti, a Skupština bi imala veću kontrolu, istaknuto je na debati “Smanjenje broja ministarstava kroz zakon o vladi: rasprava o ustavnosti i političkoj spremnosti" koju je organizovala Grupa za pravne i političke studije.

Zakon o Vladi je neophodan kako bi se sprečila zloupotreba ministarstava i njihovih rukovodilaca. Nacrt zakona o Vladi predstavio je koordinator za reforme Besnik Tahiri, koji smatra da je 15 ministarstava dovoljno za normalno funkcionisanje Vlade.

“Kao koordinator mislim da bi trebalo odrediti gornju granicu i smatram, na osnovu proučenog, da je 15 ministarstava dovoljno za funkcionisanje Vlade”, rekao je Tahiri.

Zakon predviđa i brojčanost kabineta vlade, gdje premijer može da imenuje do 10 političkih savjetnika, dok zamjenici premijera mogu da imenuju čak 5 političkih savjetnika, kao što to mogu i ministri. Tahiri ističe da Nacrt zakona o Vladi ima i podršku partnera iz vladajuće koalicije.

"Imam punu podršku premijera i slobodne ruke da prezentujem nešto što je dobro za Kosovo. Prethodno sam se konsultovao sa ljudima koji možda znaju ovu temu bolje od mene, moram i da napomenem da imam podršku lidera koji su u koaliciji, počevši od predsjednika parlamenta. Razgovarao sam i sa opozicionim strankama, konsultovaću se sa parlamentarnim strankama, dođite i dajte nam svoje komentare da bismo imali konsolidovani nacrt", istakao je Tahiri.

I profesor Visar Morina smatra da bi manji broj ministarstava izvršnu vlast učinio efikasnijom.

"Dva su važna elementa zašto snažno podržavam takvu inicijativu. Prvi je funkcionisanje izvršne vlasti, mislim da je izvršna vlast sa manje ministarstava mnogo efikasnija, sposobna je da obezbjedi brže donošenje odluka i u stanju je da odgovori zahtjevima građana, u odnosu na vladu koja ima više od 20 ministarstava. Drugo mnogo je lakše parlamentu kao zakonodavnom tijelu da vrši efikasniju kontrolu nad kompaktnijom upravom”, rekao je Morina.

Za razliku od svog kolege, profesor Robert Muharemi sumnja da bi Nacrt zakona o Vladi mogao završiti i Nacrt zakona o odgovornostima i nadležnostima Državne delegacije Kosova u procesu dijaloga sa Srbijom. Muharemi podsjeća da prema Ustavu Skupština nema ovlašćenja za donošenje zakona.

"Ako uzmemo član 65, ovlašćenja Skupštine i Ustavnog suda se pozivaju na nadležnosti Skupštine, nijedna odredba člana 65 ne daje ovlašćenja Skupštini Kosova da određuje broj ministarstava. Ustav kaže da Skupština nadgleda rad Vlade, ali je ne organizuje”, ističe Muharemi.

Fisnik Korenica iz Grupe za pravne i političke studije naglašava da je zakon utemeljen na ustavnim vrijednostima, ali i na političkoj odgovornosti.

“Ako bi Kosovo imalo drugačiji kontekst od onog koji danas ima, Zakon o vladi bio bi nepotreban, jer ne bi bilo premijera, niti koalicije koja bez skandala kao što je ovaj danas, da vlada ima 21 ministarstvo, 5 zamjenika premijera i veliki broj zamjenika ministara. Način na koji je Vlada danas struktuirana i struktura protekle vlade je uvredljiva, Vlada je formirana kako bi bili podmireni interesi svakog člana vladajuće koalicije”, naglašava Korenica.

Korenica napominje da Kosovo trenutno ima čak i ministarstva koja, prema njegovim riječima, "u normalnim državama ne bi trebalo da postoje”, navodeći kao primjer Ministarstvo za inovacije i preduzetništvo.

Jelena Đorđević, RTK2