Oružani otpor u Sjevernoj Mitrovici

Policija Kosova u saradnji sa Policijskim inspektoratom sprovodi operaciju na sjeveru Kosova tokom koje je do sada uhapšeno nekoliko policijskih zvaničnika i nekoliko građana, a jedan pripadnik policije je ranjen, saopšteno je iz Policije Kosova. U Mitrovici su se u ranim jutarnjim časovima oglasile sirene za vazdušnu opasnost.

Portparol Policije Kosova Baki Kelani potvrdio je za RSE da je jedan policijski zvaničnik ranjen u akciji, dodajući da se ranjena osoba nalazi van životne opasnosti.
"I pored oružanog otpora u Sjevernoj Mitrovici, policijska akcija i dalje traje, uključujući hapšenje i kontrole nekoliko lokacija koje su rezultirale zaplenom relevantnih dokaza uključujući 'duge cevi'", dodaje se u saopštenju.
Policija Kosova saopštila je da akcija na sjeveru nema veze za ubistvima srpskog političara Olivera Ivanovića i policijskog zvaničnika Envera Zymberaja koji je ubijen 2012. godine na sjeveru, kako to prenose pojedini srpski i lokalni mediji.
Istovremeno, Radio-televizija Srbije (RTS) javlja, pozivajući se na neimenovane izvore, da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić naredio stavljanje svih jedinica Vojske Srbije u stanje pune borbene gotovosti.
Premijer Kosova Ramush Haradinaj saopštio je da je policijska akcija na sjeveru uperena protiv pojedinaca koji su uključeni u krijumčarenje, organizovani kriminal i ostala kriminalna djela.
"Nekoliko osoba uključenih u ova djela su carinski zvaničnici, policajci ali i obični građani. Akcija se odvija uspješno u opštinama na sjeveru Kosova. Kao premijer, potvrđujem da se radi o sprovođenju zakona i ništa drugo. Pozivam Srbe na sjeveru da očuvaju mir i poštuju zakon", napisao je on na Facebooku.
Direktor Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije Marko Đurić rekao je za RTS da su jedinice ROSU, jutros oko šest sati, naoružane do zuba, upale na sever sa ciljem da zastraše i izazovu paniku uz hapšenja.
On je naveo da je u ime predsednika Srbije Aleksandra Vučića obavio razgovore sa više međunarodnih predstavnika i da nema nikakve sumnje kakva će biti rekacija države Srbije biti ukoliko se ovo odmah ne zaustavi.
"To su mogli da urade i srpski policajci, umesto toga su rešili da šalju oklopna vozila", rekao je Đurić i dodao da je ovo najgrublje ugrožavanje mira i najdirektnije kršenje svih dogovora i sporazuma.
Jutrošnjoj akciji policije je prethodila višemjesečna istraga Policijskog inspektorata Kosova, Policije Kosova i Specijalnog tužilaštva Kosova, a koja je dovela do zaključka da postoji osnovana sumnja o uključenosti nekoliko policijskih zvaničnika i pojedinih građana u krivična djela kao što su: "krijumčarenje robom", "zloupotreba zvanične pozicije", "davanja mita", "zabranjena trgovina", i dr.
Policija je dodala da operaciju sprovodi Policija Kosova u saradnji sa Policijskim inspektoratom i uz asistenciju ostalih nadležnih jedinica za sprovođene naredbe Osnovnog suda u Prištini.
Tokom operacije, na sjeveru su se čule sirene.