Manjinske zajednice na Kosovu, među kojima bošnjačka, turska i ostale, nikada nisu imale problema sa većinskim albanskim narodom u smislu zajedničkog života na ovim prostorima, jer nikad nisu bile ugrožene od strane Albanaca...

Sloboda i prava svih građana su zagarantovana zakonom. Svaka manjinska zajednica, a prema tome i bošnjačka, je slobodna da uživa svoja prava koja su zagarantovana zakonom. Mi nismo protiv tog principa jer bi bilo politički vrlo naivno da bilo koja politički stranka ili pokret bude protiv nečijeg elementarnog prava kao što je sloboda...

Ovih dana u Prizrenu je otvorena je kancelarija ogranka “Vetëvendosje“. Predsjednik ogranka u Prizrenu Arber Rexhaj je na otvaranju rekao da je ovaj pokret svakim danom sve jači i da širom Kosova imaju na hiljade aktivista a u regionu Prizrena blizu hiljadu.

Arber Rexhaj je diplomirao na Filološkom fakultetu u Prištini na grupi Albanski jezik i književnost, a završio je i studije političkih nauka. Publicista je i autor mnogih knjiga. Bavi se i književnom kritikom. U pokretu “Vetëvendosje“ je od samog njegovog osnivanja, dakle oko pet godina.

Za naš portal govori o aktulnoj političkoj situaciji i odnosu ovog pokreta prema manjinama.

O pokretu “Vetëvendosje“...

Pokret “Vetëvendosje“ ima na hiljade članova i aktivista. Naša struktura je bazirana na tačkama kojih ima ukupno 29. Govorim o regionu Prizrena gdje su te tačke locirane u gradu i po selima oko grada gdje ima na hiljade aktivista. Zadatak naših aktivista na ovim tačaka je upoznavanje sa svim onim problema za koje nam se građani obraćaju. Znači ti problemi onda dolaze kod nas gdje ih mi analiziramo i iznosimo neke konkretne ideje kako da se ti problemi riješe. Dakle naš pokret je podijeljen u dva segmenta. Prvi segment je sekretarijat pokreta a drugi je komitet pokreta. Zadatak komiteta je da se pruži profesionalna podrška sekretarijatu, a u drugom slučaju zadatak komiteta je da sa svojom ekipom pristupi profesionalnom rješavanju datog problema.

Posljednji parlamentarni izbori i aktivnosti u Parlamentu Kosova...

Iskreno rečeno, pokret “Vetëvendosje“ je na prošlim parlamentarnim izborima izgubio izbore jer smo bili drastično pokradeni zahvaljujući vlasti koja je uzurpirala vlast i pokrala  izbore. Oni su izbore dobili na nedemokratski način. Nije da nas je ovdje demokrtatija osakatila na neki način ali treba reći da je PDK uzurpirala vlast na Kosovu i mogu da kažem da su oni došli na vlast samom tom krađom glasova na izborima.
Što se tiče naših poslanika u Parlamentu Kosova mogu reći da oni obavljaju svoj posao vrlo profesionalno. Mi se prvo sastajemo po našim komitetima gdje se oni interesuju za aktuelne probleme koji se onda pokušavaju rješavati i na najvišem nivou tj. u samom Parlamentu, nešto poput glasa naroda Kosova, dakle oni manifestuju volju naroda.

O koalicionim partnerima i političkim suparnicima...

Još nismo razmišljali o eventualnim koalicionim partnerima. Stav pokreta “Vetëvendosje“ je da mi svakako nećemo ulaziti u koaliciju sa onim partijama  koje su “uprljali ruke“ i koji ne predstavljaju interes građana. Znači naše mišljenje je da mi možemo ulaziti u koalicije sa nekom partijom koja štiti interese građana i koja ima “čiste ruke“ te koja nije upletena u neku aferu za rad svojih interesa.

Kako vi vidite budućnost Bošnjaka na Kosovu?

O učešću Bošnjaka u formiranju Prizrenske lige i problemi oko logoa...

Situacija na sjeveru Kosova...

Što se tiče situacije na sjeveru Kosova naše mišljenje je da je  Hashim Thaçi stao na mjesto, tj. na granicama Kosova te smo ga što se tiče akcije krajem jula mjeseca na prijelazima Brnjak i Jarinje podržali u tome. Međutim, mi smo od njega tražili i garancije i da se pokrenu svi mehanizmi u korist situacije na terenu. Kao što se zna on je stao u mjestu i kao rezultat toga Srbi su postavili barikade. Međutim u ovom trenutku Srbija ima drugi prioritet, da ne prizna Kosovo kao nezavisnu i međunarodno priznatu državu, te ovim ponašanjem želi dobiti kandidaturu za mjesto u Evropskoj zajednici. Svjedoci smo da se  Vlada Kosova povukla sa svoje početne pozicije na sjeveru Kosova i danas pričamo o integrisanim granicama. No mi to nismo podržali i čak smo pokrenuli pitanje u Parlamentu Kosova da se izglasa jedna rezolucija protiv ovog problema no bili smo nadglasani. Naše je mišljenje je da se takav stav treba promijeniti.

Budućnost Kosova...

Moje mišljenje je da se Kosovo kao država spoji sa Albanijom jer je to u našem nacionalnom, kulturnom i institucionalnom interesu te nakon toga građani te države bi na referendumu odlučili hoće li biti dio Evropske unije ili ne.
Moja poruka bi bila da mi Albanci trebamo biti svjesniji, aktivniji, da se podigne jedan zid više, jedan kamen više da bismo izgradili nešto pozitivno za buduće generacije. Da kritikujemo, da ne budemo pod ničijim uticajem. Dakle, da ne budemo pod uticajem nekih loših procesa bilo na nacionalnom ili lokalnom nivou i da imamo svoje ‘ja' što se tiče odbijanja ako se budemo našli u nekom negativnom procesu.

Razgovor vodio: Vinetu Ganić