Protest prosvetara u Prištini

Prosvetari iz različitih krajeva na Kosovu okupili su se juče na protestu u Prištini povodom Međunarodnog praznika rada odakle su poručili da pristup Vlade promoviše odlazak radnika sa Kosova i uništava obrazovanje, prenosi Inekds onlajn.

Nastavnici su poručili da je Vlada Kosova zatvorila vrata sindikatima i da ne raspravlja o njihovim zahtevima.

Učitelj u školi "Drenica", iz Poljanca, Skenderaj Musa Aliu rekao je da se učiteljima uskraćuju prava.

„Došli smo ovde da tražimo prava nastavnika. Ova vlast posebno eskalira čitavo pitanje obrazovanja, jer je obrazovanje stub države, a ova vlast sada ruši ovaj stub. To je telo srama“, rekao je on.

Aliu je rekao da samo ponašanje vlasti pokreće emigraciju stanovništva.

„Samo njihovo ponašanje inicira iseljavanje stanovništva, jer i među mladima koje viđamo danas je najčešći razgovor da u ovoj zemlji nemaju gdje da se zaposle. Završe fakultet, magistraturu, rade kao konobari“, rekao je on.

Šef Sindikata preduniverzitetskog obrazovanja u Peći, Isuf Lajçi, zatražio je da vlada vodi dijalog sa njima i odgovori na zahtjeve.

„Svrha ovog protesta je da još jednom obavjestimo vladu da sjedne i razgovara, da se vodi društveni i iskren dijalog. Da ispune naše zahtjeve tokom tog dijaloga. Mi želimo da se kolektivni ugovor koji je potpisan godinama unazad sprovodi ubuduće bez potrebe da se ide na sud radi ostvarivanja naših prava”, rekao je on.

On je naglasio da se prema nastavnicima postupa kao da nisu stanovnici Kosova.

„Jedan od glavnih aktera koji dovodi do toga da radnici napuštaju svoja radna mjesta jeste nedostatak pravog dijaloga vlasti sa radnicima i onima koji su ih izglasali. Možete da govorite koliko hoćete da smo mi stvorili uslove, za nas nema uslova“, rekao je on.
 
Izvor: Kosovo Online/Indeksonline