Formiranje Opštine Gora

U žiži političkih previranja u regionu, ali i na Kosovu, a koje se odnose na mišljenje ustavnog suda R. Kosova kao krovne zakonodavne instance države, te i zahtjeva koje je predsjednica R. Kosova uputila u cilju zakonskog tumačenja u implementaciji briselskog sporazuma o osnivanju ZSO, ustavni sud R. Kosova je doneo odluku koja je manje više svima poznata, te napomenuti i obavezujući karakter svih čimbenika i institucija o bezpogovornoj normi o striktnom poštovanju Ustava R. Kosova.

*Gora i građanstvo Gore su već drugu deceniju kao lakmus papir koji je mijenjao boje zavisno od trenutnog interesa, koji su stanovništvu nametani raznim mehanizmima prinude.
*Sa druge strane svih ovih godina i sterilnost svih političkih partija je uzela svoj danak.
Vodeći se odlukom ustavnog suda, i tumačenja briselskog sporazuma treba se eksplicitno obratiti pažnja na član ustava gde se jasno i precizno navodi, citat:
*(Poglavlja III [Prava zajednica i njihovih pripadnika], sa članovima 57, 59, 60, 61 i 62 kao i sa članovima 79, 81, 93, 101, 113, 123, 124 i 137 Ustava Republike Kosovo, kao što je obrazloženo presudom)
Ustavni sud se poziva na prava zajednica. Proizilazi da je građanstvo Gore jedina od svih zajednica na Kosovu, najzapostavljenija, najizolovanija, najmarginaliziranija zajednica, kojoj su uskraćena ustavna prava, a koja se evo već drugu deceniju drastično krše, kako od lokalnih, tako i od parlamentarnih struktura vlasti na Kosovu.
Politički subjekt CDU, će se u okvirima ustavnog prava, u jedno bliže dogledno vrijeme oglasiti sa sličnim zahtjevom Ustavnom sudu R. Kosova, i striktno zahtjevati da se ustav države sprovodi na čitavoj teritoriji Kosova, kao i poštivanje interesa svih manjinskih zajednica na Kosovu. Svjedoci smo da sve ustavne kategorije što se tiče svojih ustavnih prava nacionalnih zajednica, takoreći usaglašene i našle mjesto građanstva u kosovskom društu, sem manjinske zajednice u Gori. 
Građanstvu Gore se institucionalno uskraćuju sva prava, i svaki izgovor koji vodi u relativizaciji od strane izvršnih vlasti, su samo blijedi izgovori. CDU ovo argumentira da su svi vrijemenski rokovi poodavno istjekli, i da je od proglašenje nezavisnosti Kosova prošlo skoro osam godina, a da se pitanja građanstva Gore nikad nije uzimalo ozbiljnije u obzir. A kako stvari stoje ova vlada (ali i sve ranije) jednostavno nemaju sluha za najvitalnije probleme građanstva Gore. CDU podsjeća da je i jedan od arhitektonskih kamena temeljaca po kojem je i rođena nezavisnost Kosova, jeste i plan Martija Ahtisaarija koji veoma precizno govori, ali i obavjezuje da manjinske zajednice na Kosovu budu kako entički tako i teritortijalno striktno definisane. Suvišno je napominjati da su Gora i njeno stanovništvo jedna od najautohtonijih etničkih zajednica na Kosovu, ali i nazapostavljenija zajednica od državnih struktura.
CDU nije parlamentarna stranka, i to je fakat. No sa duge strane CDU je pobjednik na prošlim lokalnim izborima u opštini Dragaš (odnosi se na tradicionalnu teritoriju Gore koje je nedeljiva i neotuđiva), te smo mišljenja da CDU ima legitimno pravo zaštititi zajednicu, i zahtjevati od državnih organa da ispune svoje ustavne obaveze.
CDU će iz razloga parlamentarne krize na Kosovu sačekati jedno izvesno vrijeme, dok se politička scena ne iskristališe, pa tek uputiti javni zahtjev Ustavnom Sudu R. Kosova da se drži slova zakona i da iznese mišljenje da je osnivanje samostalne opštine Gora, takođe ustavna obaveza, kao i to da se pristupi u što kraćem vremenskom roku implementacije oko formiranja opštine Gora. 
Da se samo napomene, da je svaka vlada donijela dosta oduka zaobilezeći parlamentarne procedudre, i iste legitimisala.
CDU kao jedan od potpisnika zahtjeva za samostalnu opštinu Gora, ovim putem poziva sve partije koje djeluju u Gori, nezavisno od veličine, ideoloških i etničkih okvira, da svi zajedno donesemo jednoglasnu platformu oko traženja i ispunjavanja obaveza države, i uputiti pred Vijeće sudija Ustavnog suda R. Kosova, te iz tih razloga podnijeti zvaničan zahtjev pred istim, jer će sam zahtjev, kako se čini, ostati mrtvo slovo na papiru.
Obavjestiti sve međunarodne čimbenike: EULEX, UNMIK, KFOR, kao i ambasade EU zemalja i USA, i od njih zahtjevati ispunjenje i intervenciju za implementaciju svih ustavnih prava za sve etničke zajednice, jer su oni arhitekti nezavisnosti Kosova. 
Hamza Balje, predsjednik Centra demokratske unije