Iz mog ugla

Tužno je gledati duboku moralnu i kulturnu degradaciju kosovskog društva sa Albinom Kurtijem, iskreno! U normalnoj državi, sa osnovnom ličnom kulturom, a kamoli duboko demokratskom, objavljivanje dokumenta organizacionih osnova Samoopredjeljenja trebalo je da se završi sramnom ostavkom premijera, praćenom njegovim hapšenjem i zatvaranjem!

Njegova figura bi na skali istorijskih vrednosti bez ikakve rasprave završila mnogo niže od one Alija Shukrije ili Rrahmana Morine. Zašto? Zato što su Ali Shukrija i Rrahman Morina odlučili da eksperimentišu sa ovim narodom prema zločinačkim teorijama Vladimira Ilića Lenjina kada je pola svijeta bilo socijalističko i sa ovog dijela svijeta nije bilo mnogo geopolitičkih alternativa.

Albin Kurti odlučuje da preuzme političku vlast sa Lenjinovim teorijama na nezavisnom, suverenom i demokratskom Kosovu, 10 godina nakon što je njegovu nezavisnost blagoslovio evroatlantski blok.

Uprkos tome, nema ozbiljne reakcije medija i civilnog društva. Ponovo su zaštitnici stranke preduzeli mjere da ovo djeluje normalno, da nasilje i laž tretiraju kao legitimna sredstva za sticanje političke moći. U bilo kojoj zemlji na svijetu, objavljivanje ovog dokumenta bi ispunilo trgove i ulice i donelo bi večnu sramotu lažovima na čelu vlasti.

Međutim, Albin Kurti je toliko umorio, toliko je ucjenjivao, toliko vređao i blatio, svakog ko želi istinu u ovoj zemlji, da izgleda da  osnovni principi demokratije u ovoj zemlji više nikoga ne impresioniraju.

Objavljivanje dokumenta u vezi sa organizacijom Samoopredjeljenja najbolje pokazuje pravo lice Albina Kurtija, sebičnog i uskogrudog političara koji svaku društvenu vrijednost vidi kao samo sredstvo svoje službe, borbu za vlast.

Uprkos raznim citatima od Delezea do Badua pažljivo odabranih da svojim slugama ostave utisak da je on prosvećen čovjek, dokument otkriva tri elementa koji ga čine antinacionalnim čovjekom.

Prvo, on želi da zamjeni politički pluralizam na Kosovu Lenjinovim avangardnim modelom upravljanja.

Dakle, premijer nalazi političku inspiraciju u staroj sovjetskoj Rusiji, iako danonoćno pokušava da se pretvara da je borac protiv Vagnera i Putina.

Drugo, poziva na ilegalne organizacije u raznim naseljima i gradovima Kosova.

Pošto je navodno veoma zabrinut za vladavinu prava na Kosovu, neka onda preda pravdi svoje huligane koji su, u skladu sa ovom doktrinom, palili automobile, tukli ljude i koristili tešku artiljeriju protiv institucija zemlje.

Takođe, onaj koji je govorio o ShIK-u, ovim dokumentom postaje jasno da već duže vrijeme vodi informativnu službu.

Treće, Albin Kurti poziva svoje članove da što više lažu. Ovo je prirodna posljedica poziva na širenje glasina. Dakle, kleveta i nasilje su dio njegove strategije da preuzme vlast.

Pa kako se takav čovjek, ozbiljnih zločinačkih obilježja, pretvara da je džentlmen koji danonoćno šarmira salone svijeta?

Naravno, u ovo danas vjeruju samo ispirači mozga Samoopredjeljenja, oni koji pišu izvještaje o razgovorima sa prijateljima, rođacima i porodicom, oni koji su obučeni da špijuniraju svoje komšije, oni koji pričaju o dostojanstvu i sede glave duhovnim vođama.

Za ostale, koji hoće da se prisjete ili ne usuđuju da slobodno govore da ih muž ministarke pravde vređa na Facebooku u pratnji gomile idiota, evo rastakanja deset mitova o ovom primitivcu.

Prvi mit: Albin Kurti je patriota koji se bori za nacionalnu uniju

Nacionalna zajednica je bila ideal Albanaca nakon stvaranja albanske države 1912. godine, nakon što je izostavljena skoro polovina teritorije, gdje je Kosovo najvažnije.

Poslije 1990. godine, Kosovo je promjenilo svoj pristup nacionalnoj uniji, transformišući ga u nastojanje za novu albansku državu na Balkanu. Koristeći se demokratizacijom bivšeg komunističkog bloka, padom Berlinskog zida i padom Jugoslavije, Kosovo je krenulo na moderan put za stvaranje svoje druge albanske države na Balkanu, koji je ostvaren u punom savezu sa Zapadom 1999. godine. Osnivači države Kosovo nisu borci albanske renesanse, već Ibrahim Rugova, Hashim Thaçi i politička elita 90-ih.

Teza o Nacionalnoj uniji za populističke svrhe je regresivna, to je korak unazad od nacionalne evolucije Albanaca i prije svega usluga nesklonim susjedima Albanije koji je imaju kao argument protiv Albanaca na Balkanu.

Osim toga, čim je došao na vlast, Albin Kurti je napustio ne samo tu ideju nacionalnog jedinstva, već je i odustao od zahtjeva za priznanje Kosova od strane Srbije.

Nacionalna zajednica Albina Kurtija bila je samo demagogija neophodna da bi se dobila moć za sprovođenje Zajednice.

On će to učiniti mnogo ranije nego što njegovi sljedbenici misle.

Drugi mit: Albin Kurti voli Albaniju

Albin Kurti je političar koji je institucionalno proizveo više mržnje prema Albaniji na Kosovu nego bilo koji albanski ili srpski političar u njenoj istoriji. Čak i tokom hladnog rata, Enver Hoxha i Fadil Hoxha su imali bolje odnose od Albina Kurtija i Edija Rame.

Albin Kurti je uvređen što ga je Albanija odbacila i pokazuje mržnju prema njoj.

Albin Kurti voli Albaniju, dakle, kao narativ za manipulisanje biračkim tijelom na Kosovu.

Na kraju, sve što Albin Kurti ima od Albanije na Kosovu je antinacionalni otrov nekadašnjeg klišea Nexhmija Hoxhe, Hisamedina Feraja.

Treći mit: Albin Kurti je obrazovan

Nažalost, Albin Kurti je proizvod generacije učenika i studenata koji se obrazuju u paralelnom sistemu obrazovanja, bez ikakvih pedagoških standarda. Njegova tvrdnja da je u tim uslovima diplomirao za inženjera, u improvizovanim časovima bez laboratorija i naučnih standarda, čini legendu o njegovom obrazovanju još vulgarnijom.

On je žrtva sistema obrazovanja za preživljavanje. Osim toga, on je lažni citatar, zloupotrebljavač fraza i manipulator raznim autorima samo radi izborne koristi.

Za to nisu potrebni dodatni dokazi: on je to svojom rukom rekao u dokumentu koji definiše formu organizacije njegove stranke.

Četvrti mit: Albin Kurti je upućen

Albin Kurti je tipičan samouki lider koji u svojoj kulturi nema sistem vrijednosti. On nije obučeni intelektualac koji zrači svojim znanjem, već indoktrinirani vođa koji koristi odlomke čitanja da ilustruje svoje dogme.

Čak su i ove dogme nestabilne: nekada se zasnivalo na raznim teorijama da bi se opravdalo pravo na samoopredjeljenje, sada ne preostaje ništa drugo nego da citiramo Đilasa da branimo ideju jugoslovenskog samoupravljanja.

Peti mit: Albin Kurti je upoznat sa istorijom Albanije

Albin Kurti je najkontroverzniji političar u korišćenju istorije Albanije, dovodeći istorijske ličnosti Albanije u sukob sa svojim ciljevima. Njegovo blisko okruženje je našeg nacionalnog heroja Skenderbega, Majku Terezu proglasilo neprijateljem i zalaže se za pogrešna poređenja istorije Albanije, uvijek u ime patriotizma.

U mnogim slučajevima on odražava istorijsko neznanje i istoriju izgrađenu na lažnim mitovima kao što je njegova teza da je 1991. godine Albanija imala priliku da se pridruži Kosovu uz pomoć Hrvatske. On je zloupotrebnik istorije koji predstavljanjem lažnih alternativa ima za cilj da izleči svoj mesijanski kompleks: on je jedini, nadmoćniji, u istoriji nacije. Smešno, posebno kada je riječ o čovjeku koji je javno napao OVK poslije smrti Adema Jasharija.

Šesti mit: Albin Kurti je liberalni političar

Albin Kurti je poslije Envera Hoxhe najautokratskiji i najlinčovaniji lider u istoriji Albanije. On je jedini stvorio ideološku strukturu koja u sebi sadrži mehanizme inkvizicije protiv onih koji nisu na istoj talasnoj dužini kao on. Prošao je od Profesora do Isa Ise, Argata Srbije, samo za pregršt glasova.

Sedmi mit: Albin Kurti vlada kao demokrata

O tome ne vrijedi ni predugo pisati: on je za tri godine vlasti najžešći napadač slobodnih medija, CIK-a i nezavisnog pravosuđa uopšte. Štaviše, od civilnog društva i medija favorizovao je samo one koje je kupio od Leka, poput robova antikvarnih pijaca.

Osmi mit: Albin Kurti kao suverenista

Mit o Albinu Kurtiju kao suverenisti je zapravo njegov identitet antizapadnog političara. Albin Kurti gaji ideološku mržnju prema SAD i Evropi u cjelini, a cijela njegova logika je zasnovana na strategiji da uđe u sukob sa Zapadom, da bude viktimizovan i tako održi u životu svoj anti-zapad. Njegov pokušaj da sačuva suverenitet Kosova od SAD i EU zapravo su pokušaji da održi svoju antizapadnu ideologiju na površini.

Deveti mit: Albin Kurti je antisrpski nastrojen

Albin Kurti je političar koji je najbolje služio svakom dijelu Srbije. Nijedan kosovski političar ove 24 godine nije toliko ilustracija za svaku srpsku tezu protiv Albanaca kao Albin Kurti. Prije svega, kulturna formacija i strategija Albina Kurtija više se oslanjaju na srpsku tradiciju nego na modernog političara. Svoju ideologiju zasniva na istorijskim gubicima, na porazima i diže lažne mitove o istorijskim referencama koje ne služe Kosovu.

Deseti mit: Albin Kurti je neiskvaren

Nekorumpirani političar je onaj političar koji gradi slobodno društvo zasnovano na dostojanstvu pojedinca i slobodi da mu sudi nezavisna pravda. Cjelokupna politika Albina Kurtija zasniva se na linču svojih kritičara, proglašavanju korumpiranim i zaštiti svojih lojalista kada su korumpirani.

Političari poput Albina Kurtija korumpiraju ne samo pojedince već i cjelokupnu infrastrukturu društva.

Pored toga, Albin Kurti je dio mafijaške kriminalne šeme Martina Berishaja, najvećeg finansijskog skandala na poslijeratnom Kosovu.

Upravo je on taj koji, u ime sečenja, nije napustio funkcije a da ne pogura svoje ljude, od bezbjednosnih institucija do upravnih odbora javnih preduzeća.

Iza vođe koji se pretvara da je oprezan ne krije se ništa drugo do zločinac koji želi da upravlja Kosovom po unutrašnjem modelu Samoopredjeljenja.

Piše: Baton Haxhiu, novinar i direktor Albanian posta

Izvor: Gazeta tema/Kosovoonline