Na meti institucije

Očekuje se da uskoro počne sa radom Agencija za sajber bezbjednost u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova, koja ima za cilj da prati i spriječi razne sajber napade na Kosovu.

Ovo je za Radio Kosovo saopštio direktor Odjeljenja za administraciju sistema i komunikacija u Ministarstvu unutrašnjih poslova Artan Dreshaj. Sa druge strane, stručnjaci iz ove oblasti kažu da je trenutno u porastu broj napada.

Kosovo je više puta bilo meta sajber napada. 2018. godine o takvim napadima izvještavali su Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo spoljnih poslova, dok je i 2022. godine Ministarstvo unutrašnjih poslova doživelo sajber napade. U cilju povećanja profesionalnih kapaciteta za zaštitu od ovih sajber napada, usvojen je i Zakon o bezbjednosti u Skupštini Kosova.

Međutim, ova agencija još uvijek nije operacionalizovana. Direktor Odjeljenja za administraciju sistema i komunikacija u Ministarstvu unutrašnjih poslova Artan Dreshaj rekao je za Radio Kosovo da će (agencija prim. red.) uskoro početi sa radom. On je naglasio da postoje kontinuirane prijetnje i napadi na informatičke sisteme, ali da je, prema njegovim rečima, Kosovo izgradilo kapacitete i politiku za stvaranje bezbednog sajber prostora unutar države.

ĆDovršena su dva veoma važna podzakonska akta koji se odnose na osnivanje Agencije za sajber bezbjednost, koja će biti nacionalna izvršna agencija koja će brinuti i pratiti sprovođenje minimalnih bezbjednosnih mjera od strane svih subjekata. U ovom slučaju, fokusiraće se na kritičnu nacionalnu infrastrukturu. Uredba je već strukturirana i odobrena od strane premijera. Trenutno radimo na opisu poslova, tako da će to biti nova izvršna agencija, sa novim kapacitetima, koja ima za cilj da prati i spriječi razne sajber napade“, rekao je Artan Dreshaj.

A prema ekspertu za sajber bezbjednost, Mentoru Hoxhaju, napadi su uglavnom usmjereni protiv državnih i privatnih javnih institucija. On je najavio da je sada povećan broj napada.

U okviru politike i stvaranja institucionalnih mehanizama, u Ministarstvu odbrane osnovan je Centar za obuku za sajber bezbjednost, koji će imati za cilj obuku i izgradnju kapaciteta za svo osoblje koje će se baviti upravljanjem i administracijom informacionih sistema.