Spor oko normalizacije odnosa

U tekstu Centra za analizu evropske politike (CEPA) iz Vašingtona, navodi se da je Kosovo stiglo do značajne raskrnice, pobjedom Albina Kurtija na nedavno održanim izborima. Lider Samoopredjeljenja obećao je potpuno reformisanje institucija i ubrzan proces evrointegracija, prenosi Tanjug.

Autor teksta Janusz Bugajski, navodi između ostalog i da imenovanje novog američkog izaslanika za dijaloga Beograda i Prištine, daje novi podsticaj za konačno rješenje jednog od najspornijih regionalnih problema.

U tekstu dalje stoji, da je Grenellovim imenovanjem jasno ukazano da je Bijela kuća riješena da normalizuje odnose Srbije i Kosova, budući da je već imenovan i pomoćnik državnog sekretara Mathew Palmer za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan.

Autor navodi i da je Grenell nov kada je u pitanju ovaj region, da on ima iskustva kao pregovarač u UN, dok je Palmer iskusni zvaničnik State departmenta koji je dobro upoznat sa složenostima i zamkama na Balkanu.

Spor oko normalizacije odnosa može biti u potpunosti riješen samo ako Srbija prihvati nezavisnost Kosova, navodi se u tekstu Centra za analizu evropske politike.

"Grenell će biti pod jakim pritiskom da brzo nađe formulu za postizanje takvog učinka. Osim toga, i pored svoje sporne prošlosti kao ambasador SAD u Njemačkoj, on će morati da radi u tandemu sa predstavnicima EU koji imaju članstvo u Uniji kao mamac za sve zemlje Zapadnog Balkana", piše Bugajski.

Autor smatra da, Priština mora blisko sarađivati sa Grenellom i Palmerom, tako što će pokazati svoju spremnost da postigne kompromis po određenim pitanjima kao što je ukidanje taksi na robu iz Srbije.

"S druge strane, ona mora izbjeći bilo kakve jednostrane ustupke. Američki izaslanici će možda biti otvoreni za razmjenu teritorija ili za ideju da, u zamjenu za sjeverne opštine sa srpskom većinom, Beograd prizna Kosovo. Oni će, međutim, vjerovatno naići na značajne političke prepreke pošto bi nova vlada Kosova mogla da izgubi veliki dio podrške javnosti ako ustupi dio teritorije Beogradu", navodi se u tekstu.

Dalje stoji da je tokom kosovske izborne kampanje, kriminal, korupcija, zdravstvo i obrazovanje bilo među glavnim temama, ali navodi se, da buduća vlada ne može samo verbalno da se obaveže da će iskoreniti najteže zloupotrebe, već treba da počne da ostvaruje i rezultate.

"Slogani i obećanja ne mogu više umiriti birače koji su sve više frustrirani zbog nedostatka ekonomskog napretka niti zadovoljiti međunarodne aktere koji smatraju da je Kosovo zapelo u stagnaciji", piše Bugajski.

Dodaje se da bi lider pokreta Samoopredjeljenje Albin Kurti mogao biti najznačajnija ličnost u borbi protiv korupcije, pošto ni sam nije umiješan u istu.

Borba protiv korupcije mora obuhvatiti sve vladine institucije, navodi se u tekstu CEPA,  uz striktna pravila i odgovornost prilikom prijavljivanja imovine političara moraju biti primjenjena i zakonski obavezna. Istovremeno, kontakti izabranih zvaničnika i privatnih firmi moraju biti transparentni, a reforma sudstva mora da obezbjedi da budu smenjeni tužioci i sudije koji su se obogatili zahvaljujući korupciji.

Bugajski ističe da bi brzo formiranje koalicione vlade između Pokreta Samoopredjeljenje i Demokratskog saveza Kosova poslalo snažan signal jedinstva, što je bitno za rješavanje spora sa Beogradom.

Isto tako, malo je vjerovatno da će vlada Srbije dati bilo koji dio teritorije u Preševskoj dolini, posebno sa priblizavanjem izbora na proljeće 2020, navodi autor.

Bugajski smatra, da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio iznenađenje povodom odluke Vašingtona da imenuje dva specijalna izaslanika kako bi ubrzali dijalog sa Prištinom.

"Beograd je oduvek očekivao od Brisela da će odložiti donošenje sporazuma sa Prištinom, nadajući se da bi mogao da ipak uđe u EU prije nego što postigne konačan sporazum sa Kosovom", piše autor.

U tekstu se navodi i da će Moskva takođe kalkulisati kako može da neutrališe ili osujeti svaku novu američku inicijativu, ako je njen cilj da dovede do članstva Kosova u UN i njegovog priznavanja od strane Srbije.

Prema mišljenu autora, Kremlj bi čak mogao imenovati svog izaslanika za Balkan ili tražiti da ima jednako pravo glasa u predstojećem dijalogu dvije strane.

Autor napominje da se treba prisjetiti da su jedini uspješni sporazumi implementirani u regionu oni u kojima Moskva nije igrala ulogu, uključujući Dejtonski iz 1995, Ohridski sporazum 2001, kao i Prespanski između Sjeverne Makedonije i Grčke 2018.

"Bilo kakav trajni sporazum između Beograda i Prištine mora ostati bez miješanja Kremlja", zaključuje Bugajski.

Izvor: Tanjug