SKLADIŠTITE IH PRAVILNO

Svježe meso, ribu i mliječne proizvode sigurno ćete držati u frižideru, ali postoje i druge namirnice koje možda nepravilno skladištite.

Sljedeći put kada budete raspakirali svoje namirnice iz trgovine, trebali biste razmisliti gdje ćete ih pohraniti.

Istraživači hrane iz Two Wombats otkrili su namirnice koje biste trebali držati u frižideru.

Kečap

Mnogi pogrešno misle da kečap treba čuvati na polici ormarića, kao u trgovini. No, nakon što se otvori, stručnjaci kažu da kečap treba čuvati u frižideru.

Dok je neotvoren i zapečaćen, može se čuvati van frižidera, ali kada se jednom otvori, najbolje ga je čuvati u frižideru kako bi se zadržala njegova prirodna razina kiselosti, okus, miris i boja.

Kukuruz u klipu

Ako spremate zalihe kukuruza u klipu za sljedeći roštilj, najbolje je da ga držite u frižideru. Ako klip kukuruza stavite u odmah nakon kupnje, to će uvelike usporiti pretvaranje njegovih šećera u škrob.

Maslac

Tehnički je u redu držati maslac na kuhinjskom stolu. No, ako želite produljiti svježinu i poboljšati okus, najbolje ga je držati u hladnjaku. Najbolji način da maslac ostane maziv i svjež je da ga izvadite dovoljno za vrijeme obroka i ostavite ga izvan frižidera oko sat vremena prije upotrebe kako bi mogao pravilno omekšati.

Tortilje

Ako redovito kupujete tortilje, možda ste primijetili da jako brzo pljesnive. Kako biste riješili ovaj problem, stručnjaci predlažu da tortilje držite u frižideru.

Orašasti plodovi

Ako orašaste plodove planirate konzumirati u roku od mjesec dana od kupnje, možete ih držati u ostavi. Međutim, želite li ih duže zadržati svježima, najbolje ih je držati u frižideru. Nezasićene masti u orašastim plodovima su osjetljive i mogu brzo oksidirati, utječući na njihov prirodni okus.

Kvasac

To je glavni sastojak u mnogim pekarskim proizvodima, ali kvasac je vrlo osjetljiv na promjene okoliša. Neotvoren se može čuvati na hladnom i suhom mjestu, ali se nakon otvaranja preporučuje čuvanje u frižideru.

Niže temperature u frižideru pomažu u očuvanju aktivnosti kvasca i sprječavaju njegovo odumiranje, osiguravajući da ostane prikladan za vaše potrebe pečenja. Nakon što otvorite limenku kvasca, ključno je sav neiskorišteni kvasac prebaciti u hermetički zatvorenu posudu prije nego što ga stavite u hladnjak. Ovo sprječava vlagu da deaktivira kvasac. Ako se pravilno skladišti, kvasac može zadržati svoju aktivnost oko četiri do šest mjeseci nakon otvaranja.