Zbog sankcija

Blizu sedam miliona eura vrijede projekti koje Kosovo ne može da potpiše sa Savjetom Evrope i Evropskom unijom, sve dok su na snazi kaznene mjere prema Prištini.

Iz Savjeta Evrope poručuju da je izostanak nepotpisivanja projekata tokom prošle godine sa Kosovom, uticalo na ukupan učinak projekata koje su ta organizacija i Evropka unija da sufinansiraju, piše Koha.

Prema analizi koju je objavio Savjet Evrope, realizacija programa vrijednog 53,1 milion eura za Zapadni Balkan i Istočnu Evropu manja je za 16,5 odsto od planiranog, a jedan od razloga je i to što projekat nije potpisan sa Kosovom, nakon što je EU uvela kaznene mjere Prištini. 

"Ova fluktuacija se može pripisati cikličnoj prirodi zajedničkih programa i rasporeda plaćanja, međutim nedostatak apsorpcije ostaje faktor koji snažno utiče na godišnje naplate iz Zajedničkog programa (JP) i treba mu posvetiti veliku pažnju. Dio ovog smanjenja može se pripisati mjerama EU protiv Kosova uvedenim u junu prošle godine, koje su spriječile potpisivanje novih projekata", navodi se u analizi Savjeta Evrope.

Precizira se i koji su projekti zaustavljeni kao rezultat kaznenih mjera, među kojima su program povećanja pristupa obrazovanju za dječake i djevojčice iz zajednica Roma, Aškalija i Egipćana, kao i za učenike sa posebnim potrebama, na nivou osnovnih i srednjih škola ili podizanje kapaciteta Pravne akademije i Advokatske komore.

Ističu da bez ukidanja mjera neće biti realizacije drugih projekata, koji ukupno dostižu vrijednost od oko sedam miliona eura.

"Kada mjere budu ukinute, Savet Evrope može da počne sa sprovođenjem oba projekta u veoma kratkom roku. Međutim, ukoliko do toga ne dođe, neće početi ni naredna faza Projekta protiv privrednog kriminala (Faza IV), jer se sadašnja faza ovog projekta završava u oktobru", ukazuju iz Savjeta Evrope.