OBRATITE PAŽNJU

Postoji mnogo mitova kada je riječ o konzumaciji sjemenki lubenice. Negdje se ističe da su bijele sjemenke sigurnije za konzumaciju od crnih sjemenki, ali zapravo ne postoji opravdani razlog zašto biste ih trebali izbjegavati.

Naime, ako pojedete sjemenku lubenice, trebali biste biti dobro u potpunosti. Zapravo, mogli biste ostvariti neke zdravstvene prednosti. Autor knjige "Up Your Veggies: Flexitarian Recipes for the Whole Family" Toby Amidor objasnio je razliku između bijelih i crnih sjemenki.

"Bijele sjemenke u lubenici zapravo su prazne ovojnice sjemena gdje sjeme nije u potpunosti sazrijelo, ali možete ih jesti. Crne sjemenke u običnoj lubenici su zrele, plodne sjemenke koje bi mogle niknuti u biljku lubenice ako ih posadite. Sigurne su za jelo i proći će kroz vaše tijelo jer je riječ o netopivim vlaknima", rekao je Amidor.

Treba istaknuti da je za većinu ljudi savršeno sigurno i zdravo progutati bilo koju vrstu sjemenki lubenice. Sjemenke lubenice prirodni su izvori mnogih hranjivih tvari, uključujući magnezij, željezo, folat i niacin. Osim toga, izvor su i dobrih masti takozvanih mononezasićenih i polinezasićenih masnih kiselina.

Od ovih sjemenki se može napraviti i maslac ili brašno, a mogu se ispeći te koristiti u raznim jelima kao što su salate ili za posipanje peciva.

No, Toby Amidor upozorava da konzumacija sjemenki lubenice može dovesti do zatvora ili gastrointestinalne nelagode za one s osjetljivim probavnim sistemom. Previše sjemenki može vašem tijelu dati veliki poticaj vlaknima, što može dovesti do problema s probavom ako vaše tijelo nije naviklo na njih. Međutim, ne postoje podaci koji upućuju na gornju sigurnu granicu konzumacije sjemenki lubenice.

Pored sjemenki lubenice bez straha od posljedica, možete konzumirati i sjemenke krastavaca, nara, zmajevog voća. S druge strane, poželjno je da izbjegavate koštice trešanja, jabuka i marelica.