Gigantska nezaposlenost od 45,3 odsto i 8,3 odsto inflacije

Na osnovu pokazatelja CIA Factbook, Business Insider među 197 zemalja svijeta izvještava da je Kosovo najsiromašnija država u Evropi, a nalazi se na devetom mjestu svjetske liste. Indeks bijede ocjenjen sa 53,6, inflacija 8,3 odsto, a nezaposlenost 45,3 odsto. Prosječna zarada po glavi stanovnika na godišnjem nivou je 7.400 dolara. Iako je kosovska ekonomija pokazala značajan napredak u tranziciji sa tržišnim sistemom u posljednjih nekoliko godina, nezaposlenost i dalje ostaje glavni problem.

Mjereno jednim od najjednostavnijih ekonomskih pokazatelja – indeksom bijede, Kosovo je jedna od najsiromašnijih zemalja u Evropi. Malo bolje od nas žive u Srbiji, a skoro kao i mi stoje samo komšije Makedonci i, naročito, Bosanci, dok je već u Crnoj Gori i zemljama u okruženju koje su ušle u Evropsku uniju bijeda prilično manja.

Indeks bijede je, treba reći, neformalno ekonomsko mjerilo koje se ne koristi u zvaničnim statistikama, ali se vjeruje da veoma jasno može da pokaže gdje se trenutno nalazi životni standard stanovništva jedne zemlje. Veoma jednostavno: saberu se stope inflacije i nezaposlenosti i što je veći zbir, to znači da je bijeda u zemlji veća. Osmislili su ga, navodno, ekonomski savjetnici američkih predsjednika kako bi mogli da procjene kako se kretao standard građana tokom predsjedničkog mandata i kakve su im šanse na narednim izborima.

U najmlađoj članici EU, Hrvatskoj, uprkos dugogodišnjoj ekonomskoj krizi i stagnaciji, stvari ipak stoje bolje nego kod nas – uz inflaciju od 2,3 odsto i stopu nezaposlenosti od 16,3 procenata.

Primjera radi,  Mađari su, prema podacima statističke agencije EU Evrostat, takođe prošle godine imali najniži rast cijena u posljednjih četrdesetak godina od 1,7 odsto, što uz nezaposlenost od 7,9 procenata daje indeks bijede od 8,6. Također, u Bugarskoj je indeks bijede 12,3, a u Rumuniji 10,5. Sa bivšim socijalističkim zemljama u srednjoj Evropi se tek ne možemo porediti – u Češkoj je nezaposlenost samo 6,3 odsto, što uz nisku inflaciju daje indeks bijede od 7,7.

Najbolje se, prema ovom pokazatelju, živi u Norveškoj gdje je inflacija dva procenta, a nezaposlenost 3,3 odsto. Nešto slabiji rezultat ima Njemačka (inflacija 1,6, nezaposlenost 5,1 odsto), slično kao u Austriji gdje je indeks bijede od 6,8. U Sloveniji se, na primjer, ovaj pokazatelj zaustavio na 12,2. Najgore u EU je, očekivano, u Grčkoj: tamo je, doduše, inflacija lane bila jedan procenat u minusu, ali je nezaposlenost, uslijed sada već dugogodišnje krize javnog duga porasla na čak 26,8 procenata.