Nekad moraš uraditi ono što moraš

Holanđanka iz Maastrichta oglušila se na upozorenja da ne putuje u sirijski grad Raqqu, utočište ozloglašenog Idiša.

Žena, kojoj je objavljeno samo prvo ime – Monique, zaputila se u Idišovo uporište kako bi odande izbavila 19-godišnju kćer, Aichu, piše holandski Algemeen Dagblad.

‘Nekad moraš uraditi ono što moraš. Mislim da je ovo ispravan potez’, rekla je Monique obitelji i prijateljima prije nego se zaputila na opasan put.

Prošli je mjesec njezina kćer, Holanđanka koja je prešla na islam, putem društvenih mreža poslala majci poziv u pomoć, izrazivši želju da se vrati kući. Djevojka je prešla na islam s 18 godina i udala se za holandskog džihadistu Omara Yilmaza, nakon što je vidjela njegov intervju na televiziji.

Monique je prvo otišla na policiju, ali tamo su joj rekli da joj ne mogu pomoći te upozorili kako bi njeno pomaganje kćeri u nevolji moglo biti okarakterizirano kao pomoć teroristima, što je krivično djelo.

Ignorirajući upozorenja, Moniqu je prvo otišla u Tursku odakle je prešla sirijsku granicu i stigla do Raqqe, samoproglašenog glavnog grada Idiša. Putovala je prekrivena nikabom, a prije dolaska u Raqqu putem Facebooka je dogovorila mjesto i vrijeme sastanka s kćerkom.

Njih dvije su potom pobjegle preko granice u Tursku gdje je Aicha uhapšena, jer nije imala pasoš.

‘Htjela je doći kući, ali nije mogla napustiti Raqqu bez pomoći’, izjavila je hrabra majka nakon uspješne akcije spašavanja.

Holandsko ministarstvo vanjskih poslova interveniralo je kod turskih vlasti kako bi još ove sedmice majka i kćer bile vraćene u Holandiju.