Predstavnici mješovite Radne grupe za rasvjetljavanje sudbine nestalih ljudi na Kosovu trebalo bi da se sastanu ove sedmice u Prištini, gdje bi razgovarali o iskopavanju moguće masovne grobnice kod Raške, najavili su predstavnici te radne grupe.

Susret članova mješovite prištinsko-beogradske Radne grupe biće usmjeren na utvrđivanje detalja oko informacija i dinamike početka otkopavanja mjesta u Rudnici kod Raške, za koje postoji sumnja da je grobnica sa 250 tijela kosovskih Albanaca, rekli su članovi Radne grupe iz Beograda.

Mediji sa Kosova prenose da predstavnici vladine komisije Kosova za nestala lica i dalje nemaju nijednu zvaničnu informaciju o tome kako se odvija istraga koju vode vlasti u Srbiji o masovnoj grobnici u Raškoj.

U međuvremenu, portparol misije EULEX Christina Herodes je rekla medijima da su se istražitelji ove misije sastali u Beogradu sa službenicima srpskog Tužilaštva za ratne zločina, nudeći im saradnju za svaki iskop.

"Istražitelji EULEX-a su bili u Beogradu kako bi zatražili informacije koje se tiču moguće masovne grobnice u Raškoj. Susret je održan sa Tužiocem za ratne zločine. Susret je bio dobar i obe strane su pokazale volju i odlučnost da se ide naprijed što je prije moguće", rekla je Herodes.

Predsednik Komisije za nestala lica sa Kosova Prenk Gjetaj kazao je da kosovska strana želi da bude prisutna tokom otvaranja grobnice u Raškoj.

"Naš glavni zahtjev je da se što prije otvori grobnica uz obavezno prisustvo kosovske strane", rekao je Gjetaj.

Tužilaštvo za ratne zločine u Srbiji započelo je zakonske procedure za iskopavanje mjesta za koje se sumnja da je masovna grobnica, navodeći da će se ekshumacija odvijati uz nadgledanje EULEX-a, ali nije rečeno da će biti dozvoljeno prisustvo kosovske strane.