EKSKLUZIVNO

Albanca sa Kosova Lavdrima Muhaxherija, koji komanduje albanskim dobrovoljcima u Siriji, obučavao je NATO na Kosovu i u Afganistanu.

Lavdrim Muhaxheri, koji komanduje jedinicom Albanaca u sastavu Al-Kaidine grupe Al Nusri u okolini Alepa, radio je nekoliko godina za KFOR, da bi 2010. bio angažovan u bazi "Bondsteel" kod Uroševca, poslije čega je angažovan od strane NATO snaga u Afganistanu, piše list "Express". On je u vrijeme Ramazana 2013. godine bio dio aktivnosti Islamske zajednice Kosova u Kačaniku, što svjedoče i fotografije.



List "Express" donosi i svjedočenje o njegovom životu, o uključivanju u ekstremističke grupe i dolazak na mjesto vođe grupe ratnika bliskih "Al-Kaidi".

Prema pisanju tog lista, Lavdrim Muhaxheri poznatiji kao komandant Muhaxheri je dvije godine radio za NATO u Afganistanu, a po povratku na Kosovo osnivao je Udruženja "Islamska omladina Kačanika" gdje je za sebe uzeo funkciju "Emira", odnosno lidera vojnog krila organizacije. Dvojica pripadnika njegovog udruženja, Hetem Dema i Kjani Mjaku Emin, poginuli su početkom januara kod Alepa u sukobu sa drugim pobunjeničkim frakcijama, o čemu je već bilo pisanja.

Lavdrim Muhaxheri se pridružio ratu u Siriji, kao pripadnik Al-Kaide, 2012. godine ali se na Kosovo vratio godinu dana kasnije. On je boravio na Kosovu do polovine 2013. godine kada se ponovo vratio u Siriju i zauzeo glavnu poziciju među albanskim dobrovoljcima.

Nedavno su Albanci u Siriji izdali video proglas u kome je govorio upravo komandant Muhaxheri, dok je ostalima bilo skriveno lice. On komanduje i Albancima iz Makedonije, Albanije i iz dijaspore.

List "Express" postavio je pitanje "Kako je Muhaxheri od NATO saradnika stigao do komandanta jedinice Al Kaide u Siriji? Muxhaheri". Muxhaherijevi prijatelji rekli su da prije nego što je počeo da radi za NATO Muhaxheri nije bio mnogo religiozan niti je podržavao Al Kaidu.