Trećina žrtava postali invalidi

Najmanje 35 posto osoba koje su povrijeđene u izraelskim napadima na Gazu ostalo je bez čula vida ili sluha te bez noge ili ruke.

Djeca i njihove majke koji su u izraelskim napadima na Gazu izgubili dijelove tijela - ruke, noge, prste... - pričaju o svijetu koji je uništio dječje snove.
Među brojnim ljudima koji su u četverotjednim napadima doživjeli teške ozljede nalazi se i petogodišnja Hanan el-Hadidi, koja je nakon ranjavanja gelerima izgubila ruku.
Majka male Hanan Merve Hadidi postavlja pitanje: "Koja je krivnja moje djevojčice i desetaka djece koja su ozlijeđena u napadima?"
Govoreći za Agenciju Anadolija, priznaje kako su djeci u Gazi "srušeni snovi".
Prema njenim riječima, djeca Gaze su imala male, jednostavne snove, a to je da se igraju s ostalom djecom, jedu slatkiše...
Govoreći o najtežem trenutku u njenom životu, Merve kaže da je to bio trenutak kada ju je njena Hanan upitala: "Majko, hoće li mi narasti ruka kada porastem? Hoću li imati novu ruku?"
Dječak Raid Gannam je u izraelskim napadima doživio opekotine drugog stupnja po licu, nakon čega se stidi pokazati pred svojim prijateljima.
"Kako ću ići u školu s ovim strašnim licem?", pita mali Raid.
Ahmedu Aleyyanu (24) je nakon ranjavanja amputirana noga, a njegova majka Emel ukazuje kako joj je sin u velikoj tuzi otkako je doznao da je izgubio nogu.
"Ahmed ne jede, ne priča i odbija se vratiti normalnom životu. Što će sada raditi? Znam da će pitati kako da se sada vrati normalnom životu", priča Emel.
Prema podacima palestinskog Ministarstva zdravstva, najmanje 35 posto osoba koje su ozlijeđene u izraelskim napadima na Gazu ostalo je bez čula vida ili sluha te bez noge ili ruke.
Među smrtno stradalima u izraelskim napadima veliki broj su djeca i žene.