Vodeni horor dolazi sa Antarktika i zbrisaće sve

Globalno zagrijevanje moglo bi da izazove topljenje nestabilnih ledenih čepova, što može dovesti do podizanja nivoa...

Globalno zagrijevanje moglo bi da uzrokuje topljenje takozvanih nestabilnih ledenih čepova, što bi dovelo do podizanja nivoa svijetskog mora za čak četiri metra, tvrde naučnici s Univerziteta u Potsdamu u Njemačkoj.

Wilksov basen

Naime, ogroman dio istočnog Antarktika je daleko osjetljiviji na globalno zagrijevanje nego što se dosad mislilo, pokazala su njihova istraživanja. Takozvani Wilksov basen, koji se nalazi u ovom dijelu ledenog kontinenta, ima dovoljno leda da podigne nivo svih mora na svijetu za čak četiri metra, a ovo će se desiti ukoliko počne nekontrolisano klizanje nagomilanog leda u more.

Ovaj basen je "ranjiv" jer ga na svom mjestu drži samo mali obruč leda, s osloncem na tlo ispod morske površine, pored obale Antarktika. Ovaj "ledeni čep" mogao bi lako uskoro da se otopi, naravno ukoliko se nastavi porast globalnih temperatura. Ko ne zna, za ovo su krivi ljudi, odnosno hiperindustrijalizacija, koja znači i nekontrolisano zagađenje atmosfere.



"Wilksov basen je kao flaša na padini. Kad joj se otvori poklopac, isprazni se", kaže Mathias Mengel iz Instituta za klimatske promjene u Potsdamu.

Ljudska greška

Prema riječima njegovog kolege Andersa Levermana, glavna stvar koju su otkrili je da bi tok leda u more, kad bi jednom počeo, bio nezaustavljiv.

Da podsjetimo, više od 200 vlada zemalja širom svijeta obećalo je da će do kraja 2015. napraviti sporazum kojim će se ograničiti emisije "gasova staklene bašte" kako bi se spriječile dalje suše i podizanje nivoa mora.

Bitan podatak - ukoliko bi se sav led s Antarktika otopio, nivo svijetskih mora podigao bi se za čak 57 metara.