Isključeni iz poslovnog svijeta

Milioni Južnoafrikanaca bili su isključeni iz poslovnog svijeta u vrijeme aparthejda, ali ni sada im nije lako naći posao.

Sa svakim četvrtim Južnoafrikancem bez posla, otvaranje novih radnih mjesta je veliki problem u toj zemlji. Dvadeset godina nakon pada aparthejda bijelci i dalje imaju veću šansu zaposliti se nego crnci.
Milioni Južnoafrikanaca bili su isključeni iz poslovnog svijeta u vrijeme aparthejda. Farouk Danka tvrdi da politika Vlade, nazvana Black Economic Empowerment (Ekonomsko jačanje crnaca) - pomaže. Mnogi crnci preuzeli su kompanije koje su ih ranije odbijale. Ali, i dalje postoji sloj sredovječnih bijelaca, menadžera koji ne mogu preći preko boje kože.
"Vlada govori da se 'promjena mora dogoditi'. Generalni direktor im to govori, predsjedavajući, kao i direktori... Ali, znate šta - to se ne događa", kaže Danka.
Farouk uživa prenoseći svoje benefite na dekoratere poput Busi Mkhize. Daje joj jednostavne knjige uzoraka i prostor za izlaganje njenog rada. Međutim, ona se i dalje bori protiv predrasuda.
"Teško je preći preko njihovih stavova i načina ponašanja. Mislim da je dug put pred nama crncima koji se bavimo dizajnom interijera da uđemo na takozvano bijelo tržište", rekla je Busi Mkhize.
N'žambola M'bambo radi kao pripravnik.
Odvraćanje stranih investitora
"Nalazi se na kraju dugog lanca korisnika južnoafričke politike Ekonomskog jačanja crnaca, za koju Vlada kaže da je neophodna jer su milioni crnaca u državi nezaposleni", izvještava iz Durbana reporterka Al Jazeere Tania Page.
I dok trenutna politika odgovara M'bambu, kritičari kažu da je njome stvorena crna elita, jer većina crnaca radi niskokvalificirane poslove poput rudarstva, koje je trenutno zahvaćeno štrajkom.
Novom ekonomskom politikom južnoafrički rudnici bi trebali da su 26 posto u vlasništvu crnaca, što bi, zbog štrajkova, moglo odvratiti strane investitore.
"Oni će to pogledati i reći da je uredu, ali će radije ići negdje drugdje. A to sigurno ima utjecaja na stvaranje novih poslova, novih fabrika i prilika za Južnu Afriku", smatra ekonomista Mike Shussler.
Rudari su svoju bitku prenijeli do sjedišta Vlade. Oni će biti među milionima koji čekaju da vide imaju li vođe sindikata nova rješenja za stare probleme rasne diskriminacije i nezaposlenosti.