"Ocu nacije"

U sinoćnjem saopštenju za javnost vlada je potvrdila da je Mandelino tijelo balzamirano i da će biti izloženo u kovčegu sa staklenim poklopcem u Zgradi ujedinjenja u Pretoriji od 11. do 13. decembra.

Vlada Južne Afrike objavila je da će građanima te zemlje biti dozvoljeno da odaju posljednju počast "ocu nacije", preminulom bivšem predsjedniku Nelsonu Mandeli, ali da fotografiranje njegovog tijela neće biti dozvoljeno, javlja Anadolu Agency (AA).
U sinoćnjem saopćenju za javnost Vlada je potvrdila da je Mandelino tijelo balzamirano i da će biti izloženo u kovčegu sa staklenim poklopcem u Zgradi ujedinjenja u Pretoriji od 11. do 13. decembra.
Prema saopćenju, naciji će biti dozvoljena posjeta, ali niko neće moći unijeti fotoaparate i mobilne telefone u prostoriju u kojoj će se kovčeg nalaziti.
Predsjednik Jacob Zuma rekao je da će Mandela, koji je umro u četvrtak navečer u 95-oj godini života, biti pokopan u svom rodnom gradu Qunu u istočnoj provinciji Cape, 15. decembra.
Zvanična komemoracija bit će održana 10. decembra u Johannesburgu na stadionu FNB, koji ima kapacitet od 90.000 mjesta.
Mandela je iza sebe ostavio tri kćerke, 18 unučadi, devet praunučadi i troje pra-praunučadi.
Princ iz južnoafričkog plemena Xhosa tokom svog života primio je najmanje 250 prestižnih nagrada, uključujući Nobelovu nagradu za mir 1993. godine.