ULAZAK NA MALA VRATA

Poljski ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski objavio je da su vojnici Sjevernoatlantskog saveza (NATO) već u Ukrajini. Nije tačno rekao iz kojih su zemalja vojnici.

Ranije je rekao da ideja o slanju trupa u zemlju koju je napala ruska vojska nije nezamisliva. Krajem februrara prisutnost euvropskih vojnika u Ukrajini otkrio je neimenovani predstavnik Evropske unije.

"Želim zahvaliti dotičnim zemljama što su preuzele ovaj rizik. Oni dobro znaju na što mislim", rekao je ministar u povodu dvadesetpetogodišnjice ulaska Poljske u NATO, prenosi Bild.

Otprilike dvije sedmice ranije, neimenovani evropski sigurnosni dužnosnik dao je slične komentare, govoreći o specijalnim snagama. "Svi znaju da u Ukrajini postoje zapadne specijalne snage. Samo to nisu službeno priznali", rekao je tada.

Sikorski je sada rekao da prisutnost NATO trupa u Ukrajini nije nezamisliva.

"Cijenim inicijativu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, jer se radi o tome da se (ruski predsjednik Vladimir) Putin boji, a ne da se mi bojimo Putina", rekao je.

Macron nije isključio mogućnost slanja stranih vojnika u Ukrajinu. Međutim, stav Sikorskog razlikuje se od stava poljskog premijera Donalda Tuska, koji je odbacio ideju slanja poljskih vojnika u Ukrajinu.

Rasprava o mogućnosti djelovanja NATO trupa u Ukrajini rasplamsala se nakon što je Macron krajem febraura na konferenciji u Parizu, odgovarajući na pitanje o mogućem slanju francuskih vojnika u Ukrajinu, rekao da se ništa ne može isključiti. Slovački premijer Robert Fico prvi je progovorio o slanju vojnika u rat.

Šef francuske diplomatije Stéphane Séjourné odmah je pojasnio da Pariz neće slati svoje vojnike u Ukrajinu da se bore, već da ispunjavaju druge zadatke. Potrebno je pomoći u razminiranju ili servisu vojnih sistema.

Slično su na Macronove riječi odgovorili i estonska premijerka Kaja Kallas i litvanski ministar odbrane Arvydas Anušauskas. No, ideju su već odbacile Njemačka, Italija, Velika Britanija, SAD, Češka i Slovačka.