Neophodnost

Premijer Albin Kurti prisustvovao je ceremoniji primopredaje ovlašćenja na čelu Savjetodavnog tima za vezu Natoa (NALT), gdje je istakao da Kosovo duboko cijeni suštinsku ulogu Natoa i svu pomoć Kosovu na jačanju bezbjednosti.

Na mjesto direktora Savjetodavnog tima za vezu i zvanično je stupio brigadni general Christian Navrat, koji je nasljedio brigadnog generala Ralfa Hamershteina, koji je predvodio NALT od marta 2023. godine.

Kurti je poručio da će ostati nepokolebljiv saveznik Natoa, uz zahvalnost generalu Hamershteinu na dosadašnjem doprinosu u razvoju saradnje.

"Demokratija se gradi se doprinosima mnogih i zato je uvijek zadovoljstvo izdvojiti one koji su tome doprineli. Jedan takav primjer je delo generala Hamershteina", naveo je Kurti.

On je kazao i da Kosovo, posebno tokom perioda koji je obilježen značajnim rizicima po evropsku i globalnu bezbjednost, duboko ceni suštinsku ulogu Natoa i pomoć Kosovu, na jačanju unutrašnje bezbjednosti.

"Tokom posljednjih 12 mjeseci, naš teritorijalni integritet i mir dovedeni su u pitanje od strane destabilizujućih snaga, koje su počinile teroristička i krivična djela. Naša vizija, disciplina, profesionalizam i integritet, strpljenje, komunikacija i saradnja učinili su nas pobjednicima, čuvajući bezbjednost koja nikoga ne ostavlja iza sebe i vladavinu prava koja nikoga ne čini privilegovanim", rekao je Kurti.

Naveo je i da je Savjetodavni tim odigrao ključnu ulogu u pružanju praktične pomoći i davanjem smjernica Kosovskim bezbjednosnim snagama.

"Od logistike do nabavke, finansija do razvoja snaga i liderstva i planiranja, podrška koju pruža NALT bila je neophodna. Pod nadzorom generala Hamershteina, bili smo svjedoci značajnog poboljšanja civilnog nadzora nad KSB-om", dodao je Kurti.

Izvor: Kosovo Online