U SLUČAJU ŠIRENJA RATA

Tajni plan njemačke vlade koja se priprema za potencijalnu rusku agresiju na NATO je procurio, otkrivajući da se Ministarstvo odbrane te zemlje priprema za mogući sveopći evropski rat u bliskoj budućnosti.

U očekivanom scenariju njemačke vlade se navodi da će NATO rasporediti 300.000 vojnika na svoje istočne granice u pokušaju da odvrati rusku agresiju.

Međutim, nije predviđeno da će NATO regovati prije 2025. godine.

Uprkos dokumentu glasnogovornik njemačkog Ministarstva odbrane rekao je međunarodnim medijima da se zemlja ne obavezuje na jedan određeni scenarij.

"U suštini, mogu vam reći da je razmatranje različitih scenarija, čak i ako su krajnje malo vjerojatni, dio svakodnevnog vojnog posla, posebno u obuci", rekao je portparol.

Do curenja njemačkog plana dolazi samo nekoliko dana nakon što je švedski ministar civilne odbrane Carl Oskar Bohlin upozorio građane da bi se njihova zemlja uskoro mogla suočiti s perspektivom rata.

Prema pisanjima njemačkog lista Bild "scenarij vježbe" koji je skicirala njemačka vlada predviđa gomilanje ruskih trupa u Bjelorusiji i Klanjingradu, zapadnoj teritoriji Rusije, čime se vrši pritisak na poljsku granicu, prenosi Euronews.

Kao odgovor na ovu povećanu prijetnju, plan predviđa da će NATO rasporediti svoje trupe u istočnoj Evropi, povećavajući tenzije u regionu.

Teško je predvidjeti šta bi se dalje moglo dogoditi, ali njemačka vlada je napravila sliku o tome kako bi mogla izgledati moguća eskalacija sukoba, pri čemu Rusija ponovo koristi Bjelorusiju kao vojnu lansirnu platformu.

U njemačkom "scenariju vježbe", Kremlj bi u februaru mobilizirao 200.000 novih regruta za novu ofanzivu u Ukrajini koja bi omogućila Moskvi da napravi značajan napredak na terenu do juna.

U julu bi Rusija započela kampanju hibridnog ratovanja protiv baltičkih država. Ovi cyber napadi u Estoniji, Litvaniji i Letoniji igrali bi na lažne priče Rusije da su manjine koje govore ruski u ovim zemljama nepravedno ciljane do stepena koji zahtijeva intervenciju.

Erupcija nasilja u ovim zemljama će onda opravdati mobilizaciju ruskih trupa poslanih u Bjelorusiju i zapadnu Rusiju do septembra. Mjesec dana kasnije, Moskva će rasporediti trupe na bjeloruskoj granici s Poljskom i u Kalinjingradu, koji se nalazi na položaju između Poljske i Litvanije.