Bombardovani

Preliminarna policijska istraga zaključuje da je izraelski ratni avion očito bombardirao Izraelce u blizini Re'ima u Pojasu Gaze dok je pokušavao gađati borce.

Izraelske novine Haaretz objavile su detalje iz istrage izraelske policije o tome šta se dogodilo na koncertu koji se održavao u blizini Pojasa Gaze, kada su pripadnici pokreta otpora predvođeni brigadama Al-Qassam, vojnim krilom Hamasa, pokrenuli operaciju Poplava Al-Aqsa 7. oktobra.

Više od 40 dana nakon što su izraelski i zapadni dužnosnici ponavljali da su pripadnici Brigade Izz al-Din al-Qassama počinili masakr na zabavi, izraelska policija je došla do informacija potpuno suprotnih ovoj priči.

Preliminarna policijska istraga zaključuje da je izraelski ratni avion očito bombardirao Izraelce u blizini Re'ima u Pojasu Gaze dok je pokušavao gađati borce.

Izraelski list Haaretz objavio je da preliminarne istrage izraelske policije pokazuju da naoružani napadači koji su učestvovali u napadu 7. oktobra nisu unaprijed znali za održavanje koncerta u blizini naselja Reim.

Prema preliminarnim istragama, i vojni helikopter poletio je iz baze Ramat David i bombardirao borce Hamasa iz zraka, ranivši nekoliko posjetitelja na tom mjestu. Ubijena su 364 učesnika koncerta.

Dopisnica Al Jazeere Guevara Al-Badiri objavila je da je na koncertu bilo 4.000 ljudi, uključujući i strance.

Dodala je, citirajući upućene izvore, da brigade Al-Qassam nisu ni bile svjesne ceremonije, ali su njihovi padobranci, dok su prelazili naselja oko Pojasa Gaze, postali svjesni da Izraelci izlaze na ulice, pa su o tome obavijestili svoje pripadnike, a kada su stigli na mjesto, bombardirali su ih ratni avioni koji su dobili informacije o operacijama zarobljavanja.

Dopisnica je objasnila da izraelski ratni avioni nisu bili svjesni realnosti na terenu, jer je Hamas preuzeo kontrolu nad izraelskom divizijom i poremetio sve načine komunikacije.

Zapaljivo oružje

Upozorila je da prisutnost ugljenisanih tijela potvrđuje zaključke policijske istrage, jer brigade Al-Qassama nemaju zapaljivo oružje, pa su izraelski avioni ti koji su ubili ljude na zabavi.

Rekla je da su brojni piloti priznali da su možda bombardirali Izraelce jer nisu znali gdje i koga bombardiraju.

Dopisnica je izjavila da je ova istraga otkrila zabunu i vojne pogreške koje će dodatno zakomplicirati stvari, utjecati na budućnost izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i mogu potaknuti nove demonstracije protiv njega.

Čini se da je Netanyahu svjestan istrage, jer je na konferenciji za medije u subotu navečer pozvao na veću podršku javnosti i međunarodnu podršku, posebno iz Sjedinjenih Američkih Država.

Ova konferencija podudarila se s masovnim protestima u Tel Avivu koji su zahtijevali sklapanje sporazuma o razmjeni zarobljenika između Izraela i Hamasa.