DRUGI DAN SUKOBA

Drugi dan sukoba Izraela i Irana sigurnosne službe iz Tel Aviva iznijele su podatke o intenzitetu napada Teherana. Prema posljednjim objavljenim podacima Iran je u pravcu Izraela ispalio 185 dronova samoubica, 110 projektila kao i 36 krstarećih projektila.

"Iako je većina lansirana iz Irana, neki su također došli iz Iraka i Jemena kao i Sirije. Niti jedan dron ili krstareća raketa nisu uspjeli da se infiltriraju i izraelski zračni prostor", navodi se u izvještaju.

Osim izraelskih borbenih aviona u obaranju dronova učestvovali su i avioni Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije kao i Jordana koji je iznad svoje teritorije presreo na desetine bespilotnih letjelica.

Povodom napada oglasio se glasnogovornik Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Daniel Hagari koji je saopćio kako je 99 posto projektila koje je Iran ispalio presretnuto tokom noći.

"Neki od projektila uspjeli su zaobići PVO Izraela te su pogodili zračnu bazu Nevatim na jugu zemlje. Pričinjena je manja šteta na infrastrukturi, ali baza radi kao i obično", rekao je Hagari.

Iako se govori o tome kako je Izrael već donio odluku o odgovoru povodom napada Teherana, ratni kabinet još uvijek nije usvojio nikakve slične odluke.

Prema pisanju izraelskih medija, u 15 sati po izraelskom vremenu zasjedat će ratna vlada nakon čega će se znati više detalja o potencijalnom odgovoru Tel Aviva na dešavanja tokom subote.

Kada je riječ o šteti koja je nastala nakon iranskog napada za sada se najviše govori o materijalnoj šteti koja je nastala uslijed obaranja projektila i bespilotnih letjelica. Ipak, izraelski mediji javljaju kako je u napadu Irana teško povrijeđena sedmogodišnja djevojčica iz beduinskog sela Arad koje se nalazi na jugu Izraela.