Okupatorska vojska

Stari model tenkova Merkava 3 se odlikuje po vatrenoj moći, pokretljivosti i preciznom gađanju, a opremljen je i mitraljezima.

Odluka izraelske okupatorske vojske da formira novi oklopni bataljon pod imenom Feniks, u čijem sastavu će biti stariji tenkovi Merkava 3, potaknula je brojna pitanja.

Bataljon će se oslanjati na rezervne snage Oklopnog korpusa izraelske vojske.

Oklopni bataljon, pod komandom potpukovnika Ereza Saadona, sastoji se od rezervnih vojnika, oficira i komandanata koji su ranije služili u oklopnim brigadama i imaju iskustvo u komandovanju i upravljanju tenkovima Merkava 3, koji su bili pripremljeni za prodaju u drugim zemljama.

Donesena je odluka da se ta prodaja zamrzne kako bi se priključili borbama u Gazi.

Ovaj stari model se odlikuje po vatrenoj moći, pokretljivosti i preciznom gađanju, a opremljen je i mitraljezima, navodi izraelska vojska.

Pogibija 11 vojnika iz brigade Givati

Ovakva odluka je donesena u kontekstu intenziviranja kopnenih borbi između frakcija palestinskog otpora i izraelskih snaga koje prodiru u opkoljeni Pojas Gaze.

Izraelska vojska trpi velike gubitke u tenkovima i vojnim vozilima zbog protivoklopnih raketa, što snage palestinskog otpora dokumentiraju kroz videosnimke koje svakodnevno objavljuju.

Imajući u vidu da je Izrael uveo vojnu cenzuru nad informacijama o vođenju borbi i razvoju kopnenih operacija u Gazi, zabranjeno je otkriti razmjere gubitaka skupe vojne opreme i vozila, poput novih modela tenkova Merkava Mk 4 i oklopnjaka Namer, kao i tenkova Merkava Mk5, koji su ušli u probnu službu u septembru.

Nakon saopćenja da će biti formiran rezervni oklopni bataljon te kako će se koristiti stare verzije tenkova u kopnenim borbama, Oded Yaron, novinar specijaliziran za pitanja naoružanja i tehnologije, u tekstu u izraelskom listu Haaretz skrenuo je pažnju na odbrambene zaštitne sisteme koje Izrael tokom rata testira na modernim tenkovima i oklopnim vozilima.

Osvrćući se na gubitke koje su Izraelu nanijele rakete palestinskog otpora, gađajući oklopna vozila i moderne tenkove u kopnenim borbama u Gazi, novinar je podsjetio na to da je protivoklopna granata probila oklopni transporter Nemer, što je dovelo do pogibije 11 vojnika iz brigade Givati.

Tenkovi nagomilani u vojnim skladištima

Zbog toga je donesena odluka da se koriste stari tenkovi, jer se smatraju jeftinijim.

Yaron skreće pažnju da se ove mjere poduzimaju u nastojanju da se sačuva, kako je to nazvao, “ugled i prestiž” modernih tenkova i oklopnih vozila, čiji se odbrambeni sistemi Trophy (vjetrobran) još uvijek testiraju.

Smatra da ostavljanje ovih vojnih vozila na bojištu i na meti protivtenkovskih raketa, uz dokumentiranje direktnih pogodaka koji se nanose ovim vozilima, ugrožava status izraelske vojne industrije.

Izraelske novine Yedioth Ahronoth otkrile su u junu namjeru izraelske vojske da proda evropskim i stranim zemljama stotine tenkova Merkava 2 i 3, koji su povučeni iz službe u Oklopnom korpusu, a ostali su nagomilani u vojnim skladištima.

U oktobru prošle godine trebalo je biti isporučeno 200 tenkova starog tipa Ukrajini i Poljskoj, ali je rat u Gazi je to spriječio.

Dopisnici i vojni analitičari jednoglasni su u procjenama da je odluka Izraela da ponovo uspostavi oklopni bataljon od rezervnih jedinica i da koristi  stare tenkove uslijedila kao odgovor na prijedlog koji je upozoravao na posljedice ukidanja mnogih oklopnih brigada.

Također, to je odraz konsenzusa da je odluka o prodaji starih tenkova stranim zemljama predstavljala “stratešku grešku”.

Očekuju se borbe i na teritoriji Libana

Prema procjenama istraživača koji se bave pitanjima oklopnog korpusa, broj tenkova izraelske vojske konstantno se smanjuje.

Ranije, tokom 1990-ih, oklopni korpus je imao hiljade tenkova i oklopnih vozila, dok danas raspolaže s manje od 1.000 tenkova i oklopnih vozila.

Shai Levy, vojni dopisnik za web stranicu MAKO, povezanu s izraelskim televizijskim kanalom Channel 12, rekao je da je ovakva odluka donesena “uzimajući u vid brojna bojišta u Gazi i sve veću potražnju koju snage na terenu imaju za oklopnim vozilima i tenkovima zbog njihove vatrene moći i brzine kretanja”.

Objašnjava da zahtjev za formiranje još jednog oklopnog bataljona i korištenje starih tenkova za borbu nije slučajan.

”U prošlosti je bilo mnogo stručnjaka koji su upozoravali da ne treba zatvarati oklopne brigade i smanjivati oklopni korpus, što je nedostatak koji se sada osjetio u kopnenim borbama u Gazi, i to bez borbi na teritoriji Libana, koje bi mogle izbiti u budućnosti.”

Vojni dopisnik procjenjuje da će se jeftiniji stari tenkovi Merkava koristiti u kopnenim bitkama u Gazi, gdje se borbe zaoštravaju.

Godinama zanemarivana kopnena vojska

Moguće je da će biti postavljeni na položaje koje su napustili napredniji i skuplji tenkovi i oklopna vozila.

Dodao je kako je godinama “bilo prisutno zanemarivanja kopnene vojske, o čemu govori i gašenje mnogih oklopnih brigada, od kojih je velika većina u rezervnim snagama”.

Smanjenje broja oklopnih snaga i ukidanje nekih oklopnih brigada dovelo je do brojnih pitanja, posebno posljednjih godina, kada se u izraelskoj vojsci počelo govoriti o scenariju rata na više frontova s Gazom i Libanom.

Takva situacija bi  zahtijevala velike snage za kopnene manevre, uključujući prednosti koje tenk donosi na bojnom polju.

Jedan od stručnjaka koji su podigli glas protiv ovakvih poteza, odnosno ukidanja oklopnih brigada i izbacivanja mnogih tenkova iz upotrebe, bio je i Boaz Zalmanovich, rezervni pukovnik oklopnih snaga.

“Ako postoji jedan razlog da se uvedu tenkovi u izgrađena područja, to je onda vatrena moć”, rekao je on, prenosi izraelski televizijski kanal Channel 12.

Pješadija nije alternativa tenkovskim granatama

Zalmanovich je pojasnio da pješadijske snage, čak ni u kopnenom napadu, nisu alternativa tenkovskim granatama kalibra 120 milimetara i tenkovskim mitraljezima, pogotovo jer je tenkovska municija prilagođena borbi u naseljenim i izgrađenim područjima.

Izraelski rezervni pukovnik tvrdi da ne postoji alternativa za sposobnosti s kojima raspolažu oklopna vozila i tenkovi u kopnenim borbama.

Ističe da ni borbeni helikopteri, ni bespilotne letjelice ne mogu pružiti zaštitu i vatrenu moć pješadijskim trupama, a sve to dok traju kontinuirana borbena djelovanja na terenu.

”Ne znam koliko tenkova ima izraelska vojska, a nadam se da će ih biti dovoljno. Bez tenkova, vojska će imati poteškoća u izvršavanju misija u naseljenim područjima”, zaključio je Zalmanovich.