Prevarena

Italijanska premijerka Giorgia Meloni rekla je da ‘ima mnogo zamora za sve’ oko rata u Ukrajini u telefonskom razgovoru sa ruskim prevarantima.

Italijanska premijerka Giorgia Meloni nasjela je na telefonski poziv poznatih ruskih prevaranata, čija je meta bila i bivša njemačka kancelarka Angela Merkel, potvrdio je njen ured u Rimu.

Meloni je prevario pozivatelj koji se predstavio kao predsjednik istočnoafričkih Komora Azali Assoumani, aktuelni predsjedavajući Afričke unije.

Zapravo su to bili ruski prevaranti poznati pod imenom Vovan i Leksus, piše dpa, prenosi Hina.

Poziv se dogodio 18. septembra, uoči Generalne skupštine UN-a, objavio je Melonin ured.

Italijanska vlada nije komentarisala sadržaj poziva.

Meloni ima ‘neke ideje’ o izlazu

Ali odlomci su objavljeni u Rusiji, među ostalima prenijela ih je i novinska agencija RIA Novosti.

Dvojica Rusa, pravim imenom Vladimir Kuznecov i Aleksej Stoljarov, već su na taj način nekoliko puta prevarili svjetske čelnike i poznate osobe.

Po odlomcima, Meloni je rekla da “ima mnogo zamora za sve” oko ruskog rata protiv Ukrajine, koji je počeo u februaru 2022.

“Približava se trenutak kada će svi shvatiti da nam treba izlaz”, rekla je. Dodala je da ima “neke ideje” o tome, ali i da želi pričekati pravi trenutak.

Rusi prevarili i Merkel

Po ruskim izvještajima, razgovarali su i o migracijama. Meloni je rekla: “Evropa je dugo mislila da može riješiti problem svaljujući ga na Italiju. Problem je u tome što ga drugi nemaju.”

Ruski prevaranti, za koje se smatra da su bliski Putinovoj vladi, prevarili su i bivšeg britanskog ministra odbrane Bena Wallacea te bivšu berlinsku gradonačelnicu Franzisku Giffey.

U razgovoru s Merkel jedan od njih predstavio se kao bivši ukrajinski predsjednik Petro Porošenko. U Rusiji ih zbog njihovih prevara često hvale prokremaljski mediji i komentatori.