PODRŽATI UKRAJINU

Estonska premijerka Kaja Kallas uputila je oštro upozorenje Zapadu, naglašavajući hitnu potrebu da se podrži Ukrajina u ratu s Rusijom. Ona naglašava da bi nedjelovanje moglo dovesti do šireg regionalnog sukoba, koji bi potencijalno mogao eskalirati u treći svjetski rat.

"Ukoliko bi Rusija izgubila ovaj rat, onda ne moramo brinuti o trećem svjetskom ratu. Želimo mir, ali želimo imati održiv mir, a mir prema ruskim uvjetima nije održiv", rekla je Kallas.

Kallas se zalaže za povećanje izdataka za odbranu u Ukrajini i Evropi, sugerišući da bi ujedinjeni napori Ramstein koalicije i NATO saveznika, uključujući građane Zapada, mogli značajno ojačati vojne kapacitete Ukrajine.

Ona naglašava da oklijevanje Rusije da vojno angažuje NATO naglašava efekat odvraćanja jake evropske odbrane, odbrane kojoj publika može doprinijeti.

Obraćajući se zabrinutosti zbog ruskih nuklearnih prijetnji, Kallas ih je odbacila kao taktiku za ulijevanje straha, pozivajući se na rusku historiju psihološkog ratovanja. Ona je također istakla izazove sa kojima se suočavaju manje nacije poput Estonije u opravdavanju troškova odbrane u vrijeme mira uprkos postojećoj prijetnji Rusije.

Premijerka je kritikovala neuspjeh nekih zemalja NATO-a da ispune svoje obaveze u pogledu izdvajanja za odbranu, ističući hitnost ulaganja u odbranu zbog trenutnih sukoba.

Ona je pozvala lidere EU da daju prioritet odbrambenim potrebama i da ih efikasno saopće građanima, čak i po cijenu političkih reakcija.