Akcije solidarnosti i protesta održane su u mnogim gradovima širom svijeta. Njihovi učesnici su izrazili svoj stav o događajima na Bliskom istoku.

Desetine hiljada demonstranata okupilo se širom Bliskog istoka i u dijelovima Azije, Evrope i Sjedinjenih Država u znak podrške Palestincima i osude Izraela dok je pojačao svoje udare na Gazu u znak odmazde za napade Hamasa prije nedjelju dana.

Na drugim mjestima, jevrejske zajednice u SAD-u, Francuskoj i drugim zemljama održale su u petak skupove solidarnosti s Izraelom nakon napada Hamasa iz Gaze.

Iako mnoge zapadne zemlje stale na stranu Izraela, u mnogim gradovima se održale akcije solidarnosti sa palestinskim narodom. Demonstranti se u Ženevi, Rimu i Brabandu u Danskoj. U Berlinu tokom akcije solidarnosti s Palestinom pojedine demonstrante je privela policija.


Protesti u Ženevi (Foto: Klix.ba)

U Francuskoj su skupovi podrške Palestini zabranjeni, a nakon što se dogodilo ubistvo koje se povezuje sa dešavanjima na Bliskom istoku, vlasti su dodatno pojačale sigurnost. Ipak, 12. oktobra nekoliko hiljada ljudi se okupilo u većim gradovima ove zemlje.


Protesti održani u Francuskoj (Foto: EPA-EFE)

U mnogim zapadnim zemljama pojačane su mjere sigurnosti u sinagogama i jevrejskim školama.


Protesti u Rimu (Foto: X.com)

U SAD-u su mišljenja podijeljena. U Washingtonu skup podrške Izraelu i američkoj jevrejskoj zajednici okupio je oko 200 ljudi, dok je u New Yorku je hiljade propalestinskih demonstranata izašlo na ulice.


Propalestinske demonstracije u Los Angelesu

Tokom akcije podrške Palestincima u ovom gradu je došlo do nereda zbog sukobljavanja demonstranata koji podržavaju Palestinu sa demonstrantima koji su izašli na ulice kako bi podržale Izrael.


Protesti u New Yorku (Foto: EPA-EFE)

U Bagdadu se u petak desetine hiljada Iračana okupilo na centralnom trgu Tahrir, mašući palestinskim zastavama i paleći izraelsku zastavu, uzvikujući antiameričke i antiizraelske parole.

Podršku Palestini su iskazali i demonstranti u Turskoj. Sa protesta se čule poruke da se svi muslimani trebaju okupiti protiv Izraela.


Protesti u Turskoj (Foto: EPA-EFE)

Državno organizirani skupovi održani su širom Irana - čija je vlada glavni podržavalac Hamasa i jedan od glavnih neprijatelja Izraela.

U glavnom gradu Bangladeša Daki, aktivisti su protestovali protiv akcija Izraela nakon džuma namaza u glavnoj džamiji. Pripadnici muslimanske zajednice u Japanu demonstrirali su u blizini izraelske ambasade u Tokiju, držeći palestinske zastave i uzvikujući "Izrael, terorista" i "Slobodna Palestina".


Protesti u Japanu (Foto: EPA-EFE)

Na Šri Lanki, demonstranti su držali natpise na kojima je pisalo: "Palestina nikada nećeš biti sama". Demonstranti su također izašli na ulice u Bugarskoj, Jemenu, Kejptaunu, indijskoj regiji Kašmir, Pakistanu, Afganistanu i Egiptu.