Pogrešan pristup sindikatima

Ujedinjeni sindikat obrazovanja najavio je za 1. maj protest zbog lošeg pristupa Vlade Kosova prosvjetnim radnicima, rekao je predsjednik tog sindikata Rahman Jasharaj, piše Demokracia.

“Za 1. maj smo najavili protest na trgu ispred Vlade sa sindikalnim liderima svih nivoa. To znači da će biti prisutni predsjednici sindikata vrtića, osnovnih i srednjih škola, univerziteta, predstavnici opština, kao i dio privatnog sektora, kojeg predstavlja Jusuf Azemi”, kaže Jasharaj.

Ističe da će taj protest biti prva opomena za Vladu Kosova.

“Predstavićemo naše zahtjeve koji se tiču nedostatka dijaloga i pogrešnom pristupu premijera Albina Kurtija i ministarke obrazovanja Arberie Nagavci koji od septembra 2022. nisu našli vremena da se sastanu s nama”, doda Jasharaj.

Podsjetio je da je 2022. godine štrajk trajao mjesec dana, i izrazio strah da bi se to moglo ponoviti ako Vlada nastavi da se ponaša na isti način.

“Ovaj protest će biti prva uzbuna, prva kritika vlasti zbog pogrešnog pristupa sindikatima, dijalogu i to što nikada nisu izrazili spremnost da se pozabave našim zahtjevima, ne samo u obrazovanju nego i u sektoru bezbjednosti”, kaže Jasharaj.

Dodaje da se nada da će poruke sa protesta 1. maja biti dobro shvaćene i da vlast nije zaboravila 2022. godinu.

“I 2022. godine je krenulo skromnim protestom, vlast je i tada ćutala, štrajk je trajao više od mjesec dana i bojim se da će se takva priča ponoviti”, navodi Jasharaj.

 Izvor: Kosovo Online/Demokracia