Objavljen snimak

Ulični nemiri potresli su pariško predgrađe Nanterre nakon što je policajac ubio 17-godišnjeg mladića prilikom prometne kontrole.

Bijesna rulja zapalila je kante za smeće, automobile i osnovnu školu, a djelatnici hitnih službi gađani su velikom količinom pirotehničkih sredstava, rekle su gradske vlasti.

Digli barikade

Izgrednici su podigli barikade između višekatnica i ometali vatrogasce u intervenciji. Nemiri su počeli sinoć protestima ispred policijske stanice u Nanterreu i proširili se na susjedne gradove. U Mantes-la-Jolieu zapaljena je gradska vijećnica.

Policija je upotrijebila suzavac i gumene metke, ali se morala povući. Prema vlastima, uhapšeno je 15 osoba.

Nerede je izazvala smrt 17-godišnjaka jučer ujutro tokom policijske kontrole. Snimka incidenta s mobilnog telefona svjedoka, koju je potvrdio kanal France Info, prikazuje policajca koji je uperio pištolj u vozačeva vrata zaustavljenog automobila.

Kad se mladić za volanom iznenada odvezao, policajac je zapucao iz neposredne blizine i smrtno ga ranio.

Policajac je uhapšen

France Info izvijestio je da je policajac priveden zbog sumnje da je počinio ubistvo iz nehata. Ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin rekao je da je policija pokrenula internu istragu incidenta. Ubistvo je izazvalo bijes u Francuskoj i optužbe za pretjerano policijsko nasilje, prenosi Index.

Smrtna kazna više ne postoji u Francuskoj. Nijedan policajac nema pravo ubijati osim u samoodbrani, tvitao je ljevičarski političar Jean-Luc Melenchon. Rekao je da policija dovodi državnu vlast na loš glas i da je treba reformirati iz temelja. Predsjednik konzervativnih Republikanaca Eric Ciotti izrazio je podršku policiji.

“Podrška našim policajcima mobiliziranim večeras u Nanterreu za održavanje reda. Noć će biti teška, vi ste branitelji naše zajedničke sigurnosti. Ništa ne opravdava ovaj haos”, tvitao je Ciotti.