UHAPŠENO 5 OSOBA

Švedski sud je danas, 4. aprila, poništio odluku o zabrani dva protesta u kojima bi se mogao zapaliti Kur'an nakon što su petorica osumnjičenih islamista uhapšena zbog planiranja "terorističkog akta" kao odgovora na paljenje svete knjige.

Na protestima u januaru ove godine koji su se organizovali ispred turske ambasade u Stokholmu spaljena je sveta knjiga Kur'an. Ovaj čin izazvao je oštre osude od zvaničnika i javnosti širom svijeta i dodatno je otežao put Švedske u NATO.

Nakon izbijanja ovih protesta policija je zabranila održavanje sljedeća dva najavljena protesta na kojima bi se mogao spaliti Kur'an, ali je upravni sud u Stokholmu poništio odluku policije poručivši da je zabrinutost za sigurnost demonstranata nije relevantan razlog za ograničavanje prava na demonstracije.

Uhapšeno je i pet osoba koje su osumnjičene da su povezane sa antišvedskim protestima koji su izbili nakon spaljivanja Kur'ana u Stokholmu. Pet muškaraca su pritvorile službe sigurnosti u nekoliko gradova.

Pet osumnjičenih za terorizam privedeno je nakon koordinisane operacije u tri švedska grada, saopštila je policija u utorak. Vjeruje se da osumnjičeni imaju međunarodne veze sa islamističkim ekstremizmom, navodi švedska domaća sigurnosna agencija.

Portparol policije je za novinsku agenciju TT poručio da smatra da je odluka bila ispravna te da će razmotriti mogućnost ulaganja žalbe na presudu.

Nakon što je policija odobrila dva protesta u januraru, odbijen je zahtjev za organizaciju novih protesta ispred turske i iračke ambasade u Stokholmu u februaru. Sada, kada je upravni sud poništio odluku policije, mogu se očekivati novi protesti.