PRIVLAČI TURISTE

Znate li koje je selo ima najkraći naziv na svijetu? Riječ je o selu Å, koje se nalazi u Norveškoj. Smješteno je u okrugu Nordland. Do 1990-ih je bilo isključivo ribarsko selo, ali je turizam u međuvremenu postao glavna djelatnost.

Sagrađena su dva muzeja koja su postala turistička atrakcija - Lofoten Stockfish Museum posvećen proizvodnji ribe i Norsk Fiskeværsmuseum u kojem ćete pronaći sve detalje o lokalnoj baštini.

Ovo selo, koje je prvobitno bilo farma, prvi put se spominje 1567. godine kao "Aa". To se koristilo sve do 1917. godine, kada je izvršena reforma norveškog jezika pa se od tada zove Å, što znači rijeka.

U njemu živi otprilike 100 ljudi. Prepoznatljivo je i po brojnim galebovima. Mnogi turisti odluče ukrasti tablu s nazivom sela kao "uspomenu" pa mještani gotovo svakodnevno moraju postavljati nove table.

Ovdje se nalazi najstarija evropska tvornica ribljeg ulja, koja je s počela s radom davne 1850. godine. Stare ribarske kućice selu daju poseban šarm. Klima je blaga zbog Golfske struje.