Ruski oligarh u egzilu Mihail Hodorkovski smatra da će se predsjednik Rusije Vladimir Putin suočiti s velikom političkom reakcijom ako nastavi slati vojnike na ukrajinsko ratište.

Ovo je izjavio u intervjuu za američku think tank organizaciju Atlantsko vijeće (Atlantic Council). Očekuje da će Putin poslati još vojnika, a nakon što je NATO procijenio da je u Ukrajini ubijeno između 7.000 i 15.000 ruskih vojnika.

Za Hodorkovskog je to vrlo izgledno te je naglasio da ljudski život u Rusiji nije vrijedan onoliko koliko bi to neko volio da jeste.

"To se posebno odnosi na ljude koji žive na sjeveru Kavkaza i one koji žive u malim selima i mjestima. Svjestan toga, Putin mobilizira vojnike iz ovih mjesta. Toliko im plaća da primorava njihove srodnike da šute", tvrdi oligarh u egzilu.

Ruska vlada je 9. marta negirala da mlade vojnike šalje u Ukrajinu. Upitan da li postoji mogućnost da Putin pošalje još 100.000-200.000 vojnika u Ukrajinu, odgovorio je da bi to bila ekstremno teška politička odluka za predsjednika Rusije.

"Ako bude primoran, bez sumnje će to politički biti ekstremno teška odluka za njega. On može mobilizirati i milion ljudi, ali će onda i veliki gradovi biti u kovčezima. Mišljenje javnosti u velikim gradovima i njihovo vrednovanje ljudskog života je drugačije. Putinu će to biti teško promijeniti do izbora 2024.", mišljenja je.

Hodorkovski je bivši naftni tajkun koji je 2003. uhapšen. Optužen je za finansijski kriminal. Tokom devetogodišnjeg zatvora tvrdio je da je zatvoren iz političkih razloga. Iz zatvora je pušten 2013. te od tada u egzilu aktivno podržava rusku opoziciju, prenosi Business Insider.